latinica  ћирилица
08/03/2021 |  07:48 ⇒ 11:05 | Аутор: СРНА

Званичници Српске честитали 8. март

Поводом 8. марта - Међународног дана жена, званичници Републике Српске упутили су честитке.
Република Српска (@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Република Српска (@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић у честитки је указала на потребу унапређења укупног положаја жена, те јачање њене економске, политичке и друштвене независности.

- Поводом 8. марта - Међународног дана жена упућујем вам најсрдачније честитке, а вама и вашим породицама желим пуно здравља, среће и успјеха. Сваки дан, а посебно на овај међународни празник, важно је указати на потребу унапређења укупног положаја жена, јачање њене економске, политичке и друштвене независности, с циљем изградње бољег и хуманијег друштва, друштва једнакости и једнаких права за све - навела је Цвијановић.

Она је додала да жене у Републици Српској, као стуб породице, друштва, институција, представљају велику снагу и потенцијал за развој у свим сферама, обављају бројне одговорне професионалне функције, а захваљујући њиховим иницијативама, покренути су многи позитивни процеси.

- Користим прилику да изразим захвалност и одам признање свим нашим храбрим женама које у борби против пандемије вируса корона носе двоструки терет и одговорност. С једне стране обављају послове у додатно отежаним условима и под здравственим ризиком, а с друге, носе бројне обавезе на очувању породице и бриге о домаћинству - истакла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, као истинским промотерима укупних друштвених и породичних вриједности, трајни задатак институција и друштва у цјелини остаје унапређење економског и социјалног положаја жена, њихово оснаживање, боља заступљеност и видљивост.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је свим женама 8. март, са жељом да им и овај дан донесе срећу, породични и професионални успјех.

- Осми март обиљежавамо у знак сјећања на борбу за остварење права жена и њихове једнакости са мушкарцима, у политичком, економском и укупном јавном животу. Не само на овај дан, већ сваки дана треба да одајемо признање и поштовање свим женама због њихове улоге у друштву - истакао је Чубриловић.

Он је нагласио да су жене у потпуности изједначене са мушкарцима, а у одређеним областима знатно успјешније.

- Жена је стуб сваке породице, поуздан пријатељ и колега, мајка, супруга и сестра - поручио је Чубриловић.

Он је истакао да Народна скупштина Републике Српске, доношењем позитивних законских прописа, даје значајан допинос на унапређењу економског, политичког и друштвеног положаја жене, и уклањања свих облика дискриминације, поштујући највише принципе родне равноправности, усклађене са најбољим европским праксама.

- Охрабрује нас чињеница да све више жена у нашем друштву обавља одговорне послове на највишим функцијама власти у Републици Српској. Поносни смо чињеницом да је предсједник Републике Српске - жена, да су у Предсједништву Народне скупштине двије жене, да је потпредсједник Владе Републике Српске - жена, да је предсједница Врховног суда Републике Српске - жена, а, такође, жене су и на другим бројним веома важним позицијама - истакао је предсједник Чубриловић.

Он је изразио захвалност свим женама које су дале немјерљив допринос у изградњи Републике Српске, развоју образовања и културе и нашег друштва, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Премијер Српске Радован Вишковић упутио је честитку свим женама, нагласивши да ће Влада наставити да подржава и учествује у свим активностима које подразумијевају унапређење права жена и уклањање сваког вида дискриминације.

-ћ У име Владе Републике Српске, и у своје има, свим женама упућујем најискреније честитке поводом 8. марта - Међународног дана жена - навео је Вишковић.

Вишковић је нагласио да су разумијевање и одговорност жена, како према пословима које обављају, тако и према породицама, само неке од особина које су вриједне свакодневног дивљења и захвалности.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је свим женама 8. март, пожељевши да им овај, као и сваки дан у години донесе радост, срећу, лични, породични и професионални успјех.

Додик је нагласио да су жене стуб породице и цијелог друштва и да је та њихова улога непроцјењива, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

- Због тога, сваки дан, а не само 8. марта, женама треба одати признање и поштовати их као мајке, супруге, колеге, вриједне и одговорне на свим пословима руководиоца и политичара који су им повјерени. Љубав и подршка жене много значи у свакодневном животу и раду и с тога треба цијенити и поштовати њихово постојање и допринос које дају на унапређењу живота - истакао је Додик.

Он је додао да институције и даље треба да раде на побољшању њиховог положаја и уклањању били каквог облика дискриминације у друштву.

- Посебно ме радује чињеница да у нашем друштву све више жена обавља значајне и одговорне функције. С тога сви заједно дугујемо им велику захвалност за њихово активно учешће у стварању бољих услова за живот - навео је Додик у честитки.