latinica  ћирилица
08/03/2021 |  08:03 | Аутор: СРНА

Поледица на коловозу у планинским крајевима

Поледице јутрос има на путевима у планинама, док се у осталим крајевима вози по сувом коловозу, али се возачима савјетује опрез због учесталих одрона, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.
Путеви - Фото: РТРС
ПутевиФото: РТРС

Путнички саобраћај је отежан због одрона на дионици Брод на Дрини-гранични прелаз Хум-Шћепан Поље, а за теретна возила је обустављен.

Вангабаритни терет превози се дионицама Станић Ријека-Добој-гранични прелаз Брод и Леденице-Црквине-Добој-Каруше и Леденице-Модрича-Јоховац-ауто-пут-Бањалука-Мањача-Велечево, па се возачима скреће пажња да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента-Подновље, у мјесту Горњи Божинци, од данас, па до краја године, од 08.15 до 15.05 часова радним данима долазиће до повремених обустава саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања возила.

На путевима на којима се изводе радови, пролазак возила регулише привремена саобраћајна сигнализација.

Радови су актуелни на путном правцу од Модриче према Добоју, затим на улазу у Добој из правца Руданке гдје је у току изградња кружног тока, те на подручју Котор Вароша, као и у Бањалуци.

Због изградње кружне раскрснице на магистралном путу Клашнице-Лакташи саобраћај путничких возила и аутобуса преусмјерава се обилазним путем кроз Лакташе, док је забрањен пролазак теретних возила, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај преусмјерава се на ауто-пут. Из правца Градишке петља то је "Александровац", из правца Бањалуке код хотела "Ћубић", из правца Прњавора петља "Друговићи", а из правца Српца петља "Лакташи".

АМС препоручује возачима који путују или треба да путују кроз Лакташе да користе ауто-пут "Девети јануар" и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине.

Радови се изводе и на регионалним путним правцима Тедин Хан-Криж /граница Републике Српске и ФБиХ/, Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика, Укрина-Клупе, у мјесту Шњеготина и Укрина-Горња Вијака, док је због клизишта обустављен саобраћај на дионици Мраковица-Подградци.

У ФБиХ данас ће се због радова успорено саобраћати на ауто-путу у зонама петњи Лашва, Какањ, Високо и Подлугови. Пролазак возила регулише саобраћајна сигнализација.

У току су радови у тунелу Црнаја на путу Коњиц-Јабланица због чега се саобраћа наизмјенично, једном траком, уз регулацију семафорима. У ноћним часовима, од 23.00 до 4.30 часова саобраћај се на овој дионици обуставља.

Саобраћај је због радова и даље обустављен у тунелу Јасен на путу Прозор-Јабланица. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила масе изнад седам и по тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Успорено, због радова, саобраћа се и на путним правцима Живинице-Бановићи и Каоник-Громиљак.

Када је ријеч о граничним прелазима, јутрос нема дужих задржавања.

На граничном прелазу Метаљка на путу Чајниче-Пљевља могућ је прелазак границе у периоду од 7.00 до 19.00 часова.