latinica  ћирилица
08/03/2021 |  08:28 ⇒ 09:51 | Аутор: СРНА

Одлука о новом високом представнику у наредних неколико седмица

Одлука о избору новог високог представника у БиХ могла би бити донесена у наредних неколико седмица, а Влада Њемачке, која је за ову функцију кандидовала Кристијана Шмита, увјерена је да ће он добити повјерење Савјета за спровођење мира, пишу Независне новине.
Зграда ОХР-Сарајево - Фото: РТРС
Зграда ОХР-СарајевоФото: РТРС

- Првобитно је било планирано да одлука буде донесена почетком марта, а сад је могуће да одлука буде крајем марта или наредног мјесеца. У сваком случају, очекујемо да ће Шмит ступити на дужност већ у јуну, без обзира на ово мање кашњење - тврде њемачки извори.

У тексту се наводи да Шмит ових дана покушава да ступи у контакт са највишим државним функционерима, да жели свима да представи концепт и планове.

План је, како даље пише, да Шмит тијесно сарађује са Канцеларијом специјалног представника ЕУ у БиХ, а заједно ће радити на спровођењу реформске агенде за ЕУ, као и на испуњавању препорука из Мишљења Европске комисије.

- Можемо рећи да ће његов посао бити спровођење 5+2 услова за завршетак мисије ОХР-а. Да ли ће то бити посао који ће трајати двије, три, пет или више година није сврсисходно јер би се беспотребно креирао вјештачки рок који био створио непотребна очекивања и спекулације - наводе извори листа.

Кључни циљ ће бити сарадња са САД, ЕУ и земљама чланицама ЕУ, као и осталим партнерима у Савјету за спровођење мира.

У тексту се додаје да Шмит не намјерава испустити ниједан од алата који ће му као високом представнику стајати на располагању, али да је намјера да подстакне домаће актере на реформе и конструктиван дијалог без ревизије прошлости.