latinica  ћирилица
08/03/2021 |  09:11 ⇒ 09:41 | Аутор: СРНА

Селаковић: У врху приоритета борба против свих облика криминала

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.
Никола Селаковић - Фото: СРНА
Никола СелаковићФото: СРНА

- То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет - рекао је Селаковић, учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.

Он је истакао да Србија снажно осуђује све форме тероризма, укључујући екстремизам и радикализам, и залаже се за њихово потпуно искорјењивање, спроводећи ту и релевантне резолуције и конвенције УН и Глобалне антитерористичке стратегије УН.

- За ефикасну и успјешну борбу против ових комплексних феномена од пресудне важности је изградња капацитета наших друштава и држава, уз размену искустава на регионалном и глобалном нивоу - додао је он.

Селаковић је истакао да је Србија као циљ поставила сузбијање високотехнолошког криминала, трговине људима, тероризма и илегалне миграције у "Другој националној процјени пријетњи од тешког и организованог криминала" из 2019. године, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Он је напоменуо да је Србија благовремено успоставила нормативни и институционални оквир којим је уредила спречавање злоупотребе у тој области, као и да је основано Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал, посебно одјељење суда и посебна полицијска јединица.

- Србија се на плану борбе против корупције води постулатима Конвенције УН против транснационалног организованог криминала и Конвенције УН за борбу против корупције - навео је он.

Селаковић је захвалио Јапану на вјештини вођења преговора на усаглашавању Кјото декларације и њеном усвајању, за коју је рекао да је важан показатељ посвећености креирању и очувању институционалног оквира за превенцију криминала као једног од главних предуслова у промоцији циљева одрживог развоја.