latinica  ћирилица
08/03/2021 |  09:31 ⇒ 09:31 | Аутор: СРНА

Бошњачки делегати се позивају на закон тзв. РБиХ

Делегати СДА у Вијећу народа оспоравају право Републици Српској да својим законодавством регулише цијелу област шума и шумског газдинства, те тврде да то питање треба регулисати у складу са законом о шумама такозване Републике БиХ из 1993. године, објавио је Глас Српске детаље апелације бошњачких делегата Уставном суду БиХ.
Вијеће народа Републике Српске (Фото: pressrs.ba) -
Вијеће народа Републике Српске (Фото: pressrs.ba)

У апелацији, којом траже испитивање уставности Закона о шумама Републике Српске, седам делегата СДА наводи да је Предсједништво такозване РБиХ 1993. године на челу са Алијом Изетбеговићем донијело уредбу са законском снагом о шумама, која је касније одлуком Парламента РБиХ постала закон о шумама, а којом је, како наводе, регулисано управљање и газдовање шумом и шумским земљиштем.

Осим што захтијевају да Закон о шумама Републике Српске буде проглашен неуставним, бошњачки делегати траже да Уставни суд БиХ донесе привремену мјеру и забрану примјене закона до доношења коначне судске одлуке.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини и члан Одбора за уставна питања Душица Шолаја истакла је да је ријеч о још једној злоупотреби Вијећа народа.

- Ова апелација представља директно кршење Анекса четири Дејтонског мировног споразума, односно Устава БиХ, који предвиђа да имовина припада ентитетима, осим у случају ако се ентитети другачије не усагласе - навела је Шолаја.

Она је додала да је то још један покушај да се кршењем правних аката покушавају остварити политички интереси.