latinica  ћирилица
08/03/2021 |  11:43 | Аутор: СРНА

Благојевић: Очекујем санкције ОХР-а, али их се не бојим

Милан Благојевић, први судија у БиХ који је одбио да примијени противправне наметнуте акте високог представника, рекао је да очекује санкције ОХР-а, али их се не боји.
Милан Благојевић - Фото: РТРС
Милан БлагојевићФото: РТРС

Благојевић, судија Окружног суда у Бањалуци, навео је да у у систему којем припада Европска унија, али и БиХ, уставе и законе не може да доноси било који појединац, већ искључиво уставне институције у виду парламента државе и федералних јединица у служено уређеним државама.

Он је образложио да је то учинио јер је у свим државама европског континенталног система права, којем и ми припадамо, дужност судије да у сваком појединачном предмету суди искључиво на основу Устава и закона, без којих нема демократије и владавине права.

- Е управо о томе се ради овдје код нас када је ријеч о бројним актима које су високи представници наметали у БиХ, иако им за то није дата надлежност, не само Дејтонским мировним споразумом него и ниједним другим извором међународног права, нити им је такво право дато од Савјета безбједности УН - рекао је Благојевић за Независне новине.

Он је појаснио да су то разлози због којих је као судија одбио и увијек ће одбијати да примијени акте високих представника, на чије доношење немају право.

- Моје судијско поштење и образ не бих жртвовао ни за шта на свијету, нити бих дозволио да те вриједности, до којих искрено држим већ 20 година, колико радим као судија, устукну пред било ким - рекао је Благојевић.

Он је навео и да не очекује да колеге у правосуђу у одређеном тренутку крену његовим стопама, те навео да у свеприсутном страху лежи сва суштина владања високог представника у БиХ, од завршетка рата па све до данас.

- Страх који се увукао у овдашње људе, али и њихова склоност ка конформизму које развијају и учвршћују овакви тоталитарни и ауторитарни системи, неизоставни су дио тог охаеризованог сјемена зла и јесу објашњење због чега нам је све овако - рекао је Благојевић.

Према његовим ријечима, посијано је сјеме зла, којим је инфицирана критична маса овдашњег становништва.

Благојевић је рекао да је ситуација у правосуђу очајна и да су грађани су с пуним правом огорчени, али и да толику количину предмета којом су оптерећени судови не може ефикасно ријешити постојећи број судија.