latinica  ћирилица
08/03/2021 |  16:26 ⇒ 16:27 | Аутор: СРНА

Италија покреће производњу вакцине "спутњика ве"

Руски Фонд за директне инвестиције и компанија "Адијен фарма и Биотек" потписали су споразум о производњи вакцине "спутњик ве" у Италији, која би требало да буде покренута у јулу, саопштено је из Италијанско-руске привредне коморе.
Вакцина Спутњик - Фото: РТРС
Вакцина СпутњикФото: РТРС

- Ова одлука омогућиће отварање нових радних мјеста и у потпуности контролисати производни процес препарата. Предвиђено је да се до краја године произведе 10 милиона доза - прецизира се у саопштењу.

Привредна комора активно је помагала организовање преговора између италијанских и европских компанија и представника руских владиних агенција ради разговора о могућности производње вакцине против ковида 19 "спутњик ве" у Италији.

Предсједник Италијанско-руске привредне коморе Винченцо Трани рекао је за "Спутњик" да је овај споразум први такве врсте са европским партнером и да је ово историјски корак који ће привући нова улагања у италијанске фармацеутске компаније.

Вакцина "спутњик ве", коју производи Научно-истраживачки институт "Гамалеја" у сарадњи са руским Фондом за директне инвестиције, добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свијету.

Вакцина је направљена на провјереној и добро изученој платформи хуманих аденовирусних вектора, а њена ефикасност је изнад 90 одсто.