latinica  ћирилица
08/03/2021 |  18:11 ⇒ 18:12 | Аутор: Вечерње новости

Признање руске библиотеке роману Жељка Пржуља

Кад једна тако велика држава као што је Русија и највећа свјетска књижевност, руска литература, међу двадесет пет књижевних дјела из цијелога свијета само номинује некога из овако бројчано малог народа, то је онда огроман успјех и огромна част.
Жељко Пржуљ - Фото: РТРС
Жељко ПржуљФото: РТРС

- Нешто што само ријетки имају привилегију. Мени је Бог подарио таленат, а руски пријатељи омогућили да то постигнем - рекао је писац Жељко Пржуљ чији је роман "Сами на свијету" (НБ Источно Сарајево) проглашен најбољом књигом аутора ван руског говорног подручја, а која се сваке године бира у организацији библиотеке "Владимир Мајаковски" из Санкт Петербурга.

Руководство те библиотеке номиновало је овај роман писца из Републике Српске, а гласови читалаца донијели му ово признање, као - послије Дејана Лучића, тек другом српском аутору током тридесет година дуге традиције додјеле награда.

- Да у огромној Русији поштовани читаоци могу да читају и спознају причу о мом Нонету, Крсти и Горком и свим мојим пријатељима и саборцима, да преко великог пријатеља свијет сазна барем дјелић истине о стварању моје отаџбине Републике Српске - истакао је Пржуљ у захвалници.

Сурова прича актера (пред)ратних догађаја, у којој су аутентично описане битке, логори, завјере, НАТО бомбардовање, сам живот у ратним условима, поред главних ликова за јунаке има и Милошевића, Караџића, Младића, Гишку, Аркана, Легију, Изетбеговића, Туђмана, Ватикан, масоне, руске добровољце, патријархе...

- Сама побједа у пројекту ваше библиотеке "Петербург чита: бирамо најбољег страног писца" крунисала је тај успјех Срба и Републике Српске, а мени самом, током гласања, показала колики је патриотизам и љубав према отаџбини мојих суграђана расутих широм планете. Још једном хвала библиотеци "Мајаковски" и свима онима који су ми омогућили да будем номинован и да побиједим - навео је писац.

На хиљаду страница романа "Сами у свијету" описани су догађаји од 1990. до 1996. у Сарајеву, али и у остатку Југославије, кроз причу о групи младих људи из једног сарајевског кварта - од заједничких баскет утакмица и одлазака на рок концерте, преко распада Југославије и подјеле града, али и њихове подјеле на три међусобно зараћене војске, до Дејтонског споразума и изласка Срба из Сарајева.