latinica  ћирилица
08/03/2021 |  19:07 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Дан сјећања на српске жртве брчанске Грбавице (ВИДЕО)

У Грбавици код Брчког обиљежено је 28 година од масакра над 13 бораца Војске Републике Српске.
Грбавица, Брчко - Фото: РТРС
Грбавица, БрчкоФото: РТРС

Злочин су починили припадници брчанске јединице тзв. Армије БиХ. Тужилаштву БиХ требало је 26 година да подигне оптужнице против девет припадника тзв. Армије БиХ и ХВО-а.

Осмог марта 93. године, 13 српских бораца из Грбавице заробљено је у Бодеришту, код Брчког. Иако је договорена размјена живих, масакрирани су, а затим убијени.

Међу њима и осам чланова породице Пудић. Јовану Пудићу, убијени су син и брат.

- Што се тиче моје породице, ми смо пуно страдали, али су страдали и други из овог мјеста. То не смијемо заборавити. Зато се окупљамо осмог марта зато што је тада страдало толико пуно људи из овог мјеста - прича Јован, који је и предсједник  Удружења породица погинулих Брчко.

У Борачкој организацији Републике Српске напомињу да је парадокс БиХ правосуђа што све жртве не третира исто. Најсвежији примјер је пресуда за злочин над Србима у Трнову из које је кажу јасан и однос правосуђа према злочину у Грбавици.

- По том броју људи који су побијени види се намјера, види се жеља, геноцидна намјер коју не треба доказивати. Али ето и за такве случајеве, услиједе ослобађајуће пресуде - каже Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

- До сада, понављамо то више пута, нико није одговарао за овај страшни злочин. Да су то учинили припадници ВРС, сигурно би били, већ дуго, дуго на вишегодишњој робији. Ово је однос првосудних институција БиХ према српском народу - додаје Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Спрске.

Из Владе Српске очекују да правда за српске жртве више не буде нијема и селективна.

- Овим желимо да пошаљемо поруку да човјеку никада више не би требало да падне на памет, да у његовој свијести превлада толика мржња да својом руком почини тако монструозан злочин какви су почињени над наших 13 комшија, браће, пријатеља - истакао је Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Спрске.

- Ми не можемо бити срећни, и не можемо обиљежвати на адекватан начин и празник дистрикта Брчко, све док постоји осјећај те горчние, осјећај неправде према дијелу популације, према српском народу који живи овдје у Дистрикту Брчко - закључио је Синиша Милић, предсједник Скуптшине дистрикта Брчко.

Из брчанске Грбавице у протеклом рату погинула су 43 борца. У календару значајних датума Републике Српске, 8. март уписан је као дан сјећања на Србе страдале у Грбавици код Брчког.