latinica  ћирилица
09/03/2021 |  10:08 | Аутор: Независне

Форто: Нисам слагао угоститеље

Премијер Кантона Сарајево Един Форто јутрос је коментарисао протесте и негодовање угоститеља Кантона Сарајево због најављеног затварања за викенд, и поручио да нису тачне тврдње које износе.
Един Форто (Фото: Радио Сарајево) -
Един Форто (Фото: Радио Сарајево)

- Није тачно да сам их слагао, разумијем угоститеље. Имали смо низ састанака и покушали смо објаснити да ћемо морати оштрије реаговати уколико се овако настави. Чекали смо побољшање до крајње границе, међутим то се није десило. Ово што сада радимо јесте због тога што струка каже да је за викенд заправо највише ширење вируса - рекао је Форто.

Премијер Кантона Сарајево синоћ је саопштио да се током викенда у Сарајеву уводи затварање који ће трајати од 20 сати у петак па до 6 сати у понедјељак.

Одлука је наишла на негодовање, првенствено због тога што није појашњено шта је њен циљ и како ће утицати на спречавање ширења заразе.

Форто је јутрос за О канал казао да је здравство исцрпљено и да се повећава прилив пацијената. О новим мјерама је казао да није ријеч о мјерама затварања, већ о мјерама подизања свијести.

- Наше здравство је исцрпљено, на граници пуцања, управо то је разлог, због енормног прилива пацијената у њихове капацитете, струка је казала да се мора нешто учинити, и ево учинили смо - казао је Форто.

Влада КС је апеловала на грађане, казао је, а на пооштравање мјера се чекало до задњег момента.

- Ово није само мјера затварања, ово је мјера за подизање свијести и позив грађанима да се заштите, да размишљају о здрављу својих најближих и о себи, ако се настави погоршање ми ћемо морати ићи даље са пооштравањем мјера. Не постоји влада у држави која је више поклоњена приватном сектору ово радимо из нужде и због здравствених разлога, до задњег момента смо чекали и апеловали на грађане. Видјели сте редове испред тржних центара, ја разумијем да људи не желе након годину дана да се одричу свог живота, али били смо приморани - поручио је Форто.