latinica  ћирилица
09/03/2021 |  10:27 ⇒ 10:28 | Аутор: СРНА

Мост "Братољуб" требало би да у функцији буде до краја јуна

Мост "Братољуб" који спаја Братунац и Љубовију требало би да до краја јуна буде у функцији, пише "Глас Српске".
Мост Братољуб - Фото: РТРС
Мост БратољубФото: РТРС

Исти извор наводи да нема већих проблема у градњи граничног прелаза, на који се чека, а да руководиоци општина са обје стране ријеке Дрине истичу да имају велике планове да би се још више и боље увезали.

Челници општине Братунац годинама истичу да су гранични прелаз и мост од огромног значаја за ту општину, али и за ширу регију. Транспортни правци ће, како напомињу, бити знатно скраћени, што ће много значити за привреду овог подручја и за становништво с обје стране Дрине.

У плану је и реализација дуго најављиваног тунела испод Прослопа, којим би се средње Подриње повезало, преко Ваљева, са ауто-путем "Милош Велики", а то је за "Глас Српске" потврдио и начелник општине Братунац Срђан Ранкић.

- На моју иницијативу недавно је био састанак са предсједником општине Љубовија Миланом Јовановићем. На лицу мјеста смо се увјерили како теку радови када је ријеч о изградњи граничног прелаза код моста `Братољуб`. Била је иницијатива коју смо заједнички потписали за предсједника Србије Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић да се реконструише стари мост на Дрини, који ће, пуштањем у промет новог моста, бити пјешачки - рекао је Ранкић.

Према његовим ријечима, то ће бити аорта живота средњег Подриња и у том погледу је веома важна и иницијатива да се испод Прослопа уради тунел који ће ово подручје повезати и са ауто-путем.

Предсједник општине Љубовија Милан Јовановић рекао је за "Глас Српске" да настављају сарадњу са Братунцем и да је већ почела израда пројектне документације за тунел и потребних студија, што ће убрзати развој средњег Подриња, односно Братунца и Љубовије.

- Тунел је наставак приче о мосту, јер са тим добија пун капацитет - истакао је Јовановић, који се нада да ће у што краћем року пројектна документација бити завршена.

Изградња моста "Братољуб", у дужини од 227 метара, трајала је од октобра 2015. до маја 2017. године и коштала је око 13 милиона евра, али због непостојања прелаза још није у функцији.

Изградња граничног прелаза "Братољуб" почела је у априлу лани, посао је повјерен зворничкој фирми "Еником градња", а укупна вриједност пројекта је 14,5 милиона КМ.

Србија је, према договору, завршила изградњу моста и приступне путеве са своје стране, а Република Српска изградњу приступних путева из правца Братунца, док плато за царински терминал и гранични прелаз са надстрешницом површине 2.000 метара квадратних треба да изгради БиХ.