latinica  ћирилица
09/03/2021 |  10:55 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Инспектори појачано раде на терену; Изречене казне од скоро 200.000 КМ (ВИДЕО)

Вакцинација и придржавање прописаних епидемиолошких мјера и даље су најважнији у борби против вируса корона.
Инспекцијска контрола - Фото: РТРС
Инспекцијска контролаФото: РТРС

Из Института за јавно здравство наводе да особе које су пребољеле вирус такође треба да се вакцинишу што је и препорука Свјетске здравствене организације.

Тренутна епидемиолошка ситуација у Републици Српској, неповољна је, што додатно оптерећује здравствени систем. Локалне заједнице морају, на основу процјене тренутне ситуације да доносе одређене додатне мјере.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић каже да тамо гдје је дошло до погоршања ситуације, кризни штабови, морају размишљати у правцу пооштравања мјера, како би онемогућили ширење вируса.

Због погоршања епидемиолошке ситуације, инспектори већ дуже, појачано раде на терену. У контролама у протеклих седам дана, субјектима су изрекли казне од скоро 200.000 КМ, док су четири објекта привремено затворена.

- Само протекле седмице, извршено је 2.700. контрола, гдје је у 158 случаја утврђено да субјекти нису поштовали препоручене мјере - напомиње портпаролка Инспектората Душанка Николић.

Како би била настављена ревакцинација и почела масовна вакцинација, потребно је максимално придржавање прописаних епидемиолошких мјера.

Грађани ће на вријеме бити обавијештени на који начин и гдје се могу пријавити за вакцинацију.

Зељковић истиче да ће у наредном периоду, бити у функцији систем онлајн пријаве свих грађана, који желе да се вакцинишу и кол центром, да би све особе које немају приступ интернету, могле да се пријаве путем телефона.

Вакцина које су стигле прије седам дана већ су распоређене здравственим установама и у току ове седмице требало би да буде завршена вакцинација здравствених радника у јавним и приватним здравственим установама. Након тога, планирано је вакцинисање корисника старачких домова и колективних смјештаја установа социјалне заштите, а у приоритетној групи биће и родитељи дјеце с потешкоћама у развоју.