latinica  ћирилица
09/03/2021 |  11:52 ⇒ 21:38 | Аутор: РТРС

Сутра посебна сједница Парламента Српске

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске биће одржана сутра у 12.00 часова у Бањалуци, одлучио је данас Колегијум Парламента Српске.
Колегијум НСРС - Фото: СРНА
Колегијум НСРСФото: СРНА

На сједници ће се обратити српски члан и Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик на чији захтјев је сједница и заказана.

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић изјавио је, након сједнице скупштинског Колегијума, да је ова сједница потребна и да је дошло вријеме да домаћи фактори преузму одговорност и одлучују, а не да се намећу одлуке међународног фактора.

- Ова сједница је потребна и има смисао - рекао је Чубриловић.

Додао је да о овој теми треба разговарати у периоду када актуелни високи представник најављује свој одлазак и када се разговара о могућем његовом замјенику.

- Српска треба да искористи могућност да изнесе виђење на околности доласка новог високог представника. Дуже вријеме у Српској је присутно мишљење да високи представник треба да заврши свој мандат - рекао је Чубриловић.

Подсјетио је да је извршена већина захтјева које је међународна заједница постављала пред органе БиХ и Српске.

- Дакле, међународна заједница треба да охрабри домаће политичаре да потпуно преузму одговорност за оно што раде и за шта су бирани - рекао је Чубриловић.

Одговарајући на поједине замјерке опозиције, међу којима су оне да нису добили материјале и да није било консултација свих партија о посебној сједници, он је рекао да се та сједница заказује тачно према Пословнику Скупштине.

- Временски период који је остављен до почетка сједнице сасвим је на том плану довољан. Материјали се увијек дијеле по завршетку Колегијума - рекао је Чубриловић, који вјерује да су посланицима већ стигли потребни материјали

За дневни ред српски члан и Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик је предложио тачку - оцјена рада високог представника, примјена Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ у периоду разговора о именовању новог високог представника.