latinica  ћирилица
09/03/2021 |  12:46 ⇒ 13:32 | Аутор: СРНА

Петровић: Матично предузеће измирило обавезе према добављачима

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић изјавио је данас да Матично предузеће закључно са 1. мартом нема дуговања према добављачима, те да је ово предузеће апсолутно стабилно и извршава све обавезе.
Електропривреда Српске - Фото: РТРС
Електропривреда СрпскеФото: РТРС

- На данашњи дан сви добављачи матичног предузећа унутар холдинга су исплаћени у потпуности. Томе је допринијела и производња у протекла два мјесеца, јануар и фебруар, и са данашњим даном ми смо имали вишка прихода од укупно 40 милиона КМ, што нам је поправило билансе, увећало производњу и измирило све обавезе које нам доспијевају на дан 1. март - рекао је Петровић новинарима.

Он је напоменуо да су 2019. и 2020. биле међу најтежим годинама за пословање ЕРС-а.

- Према плану, у ове двије године требали смо да послујемо са плусом од 21 милион КМ, а због смањене хидрологије у 2020. години која је била једна од најсушнијих година, због недостатка хидроелектране Плат од 14 мјесеци и због ниже цијене електричне енергије усљед слабије потражње у 2020. години на међународном тржишту, ми смо имали приходе мање за 85 милиона КМ - навео је Петровић.

Он је рекао да је, сагледавајући укупне резултате у 2019. и 2020. години, Електропривреда Републике Српске унутар система уштедјела 31 милион КМ на одржавању, тако и на издацима за личне дохотке, али је предузеће направило додатни минус због поменух ефеката.

Петровић је навео да је разлог за минус у пословању ЕРС-а у 2020. години исплата стимулативних отпремнина унутар пет електродистрибутивних предузећа у систему ЕРС-а.

- Што се тиче исплате отпремнина у електродистрибутивним предузећима од 4.000 радника, колико је бројало пет дистрибуција, овим поступком је отишло 797 радника и исплаћен 31 милион КМ - рекао је Петровић.

Он је додао да је у току и четврти талас исплате отпремнина гдје се очекује одлазак око 150 радника закључно са 31. мартом, а дио тих средстава ће бити исплаћен до 31. марта, а дио у року од 60 дана од изласка радника из овог система.

- Дистрибуције ће укупно бројати негдје око 3.000 радника, што је смањење за око 30 процената у односу на оно што смо имали годину дана раније - истакао је Петровић.

Он је навео да проблеми постоје у Руднику и Термоелектрани /РиТЕ/ "Гацко" и РиТЕ Угљевик која негативно послују и имају одређена дуговања према добављачима, првенствено за извођење радова.

- Заједничким ангажманом управа та два зависна предузећа, као и управе Матичног предузећа изналазимо начине за финансирање тих дугова како би та предузећа успјешно пословала, обављала ремонте који предстоје од 1. априла и одржала стабилност електроенергетског система Републике Српске - рекао је Петровић.

Он је нагласио да је Електропривреда Републике Српске и у тешким условима пословања у 2019. и 2020. години успјела да максимално искористи производне капацитете.

- На тај начин успјели смо да остваримо резултат да смо апсолутно ликвидни и стабилни у финансијском смислу, као и у погонском смислу - истакао је Петровић.

Он је рекао да ће у овој години ЕРС започети реорганизацију производних предузећа гдје ће се посветити рационализацији трошкова и по питању радне снаге и одржавања гдје сматрају да могу бити остварене додатне уштеде.

Петровић је рекао да је цијена електричне енергије за сва домаћинства у Српској 25,1 евро за хиљаду киловат-часова електричне енергије.

- Електропривреда Републике Српске, као једна од три електропривреде у БиХ, има далеко нижу цијену од остале двије електропривреде - нагласио је Петровић.

Петровић је рекао да ће Електропривреда Републике Српске за инвестиције које се сада раде прибјећи подизању кредита да би биле испоштоване зацртане инвестиције и тако обезбијеђен развој ЕРС-а.