latinica  ћирилица
09/03/2021 |  14:38 ⇒ 14:38 | Аутор: СРНА

Стигле прве количине вакцина које је донирала Србија

У Зеничко-добојски кантон стигло је првих 740 доза вакцине против вируса корона произвођача "Астра Зенека", које је Федерацији БиХ донирала Србија.

Институт за здравље и безбједност хране Зеница преузео је данас вакцине од Завода за јавно здравство ФБиХ, саопштено је из овог института.

- Стигло је 740 доза, које ће сутра ујутро бити дистрибуисане у домове здравља у свим градовима и општинама Зеничко-добојског кантона, те у Кантоналну болницу Зеница и Општу болницу Тешањ. Оне су намијењене за вакцинисање здравствених радника који су у директном контакту са ковид позитивним пацијентима - рекао је директор Института Сенад Хусеинагић.

Он је навео да је, према евиденцијама, интерес да се вакцинише показало нешто више од 2.100 здравствених радника у овом кантону, тако да ће ова количина бити довољна за прво вакцинисање око трећине заинтересованих.

- Надамо се да ће убрзо бити обезбијеђене и додатне количине. Уз здравствене раднике, приоритет у вакцинисању ће бити особе смјештене у домове за бригу о старим лицима, те хронични болесници - додао је Хусеинагић.

Очекује се да ће вакцинисање здравствених радника започети сутра или прексутра, а динамику одређују установе на терену, наводи се у саопштењу.