latinica  ћирилица
09/03/2021 |  15:07 ⇒ 20:03 | Аутор: СРНА

Додик: Турковићева обманула Маса, два конститутивна народа не желе ОХР

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је Бисера Турковић у разговору са њемачким шефом дипломатије Хајком Масом изнијела свој или партијски став, а никако став БиХ, те да би желио да то зна и министар Мас.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Уз пуно уважавање министра иностраних послова Хајка Маса и државе Њемачке, морам да кажем да је он обманут изјавом Бисере Турковић, која одлично зна да БиХ нема консензус о будућности ОХР - истакао је Додик упитан да прокометарише састанак Турковићеве са Масом на којем је рекла да постоји потреба за високим представником у БиХ.

Додик је појаснио да два од три конститутивна народа не желе да та институција настави са функционисањем и за останак протектората су само Бошњаци који за протеклих 26 година нису показали спремност да преговарају са Србима и Хрватима ослањајући се управо на ОХР, који је практично свих ових година био њихов адвокат.

- Желио бих још једном да истакнем да наше противљење нема накакве везе са личношћу Кристијана Шмита, којег Њемачка види на том мјесту, и који сигурно има огроман политички потенцијал. Ми једноставно сматрамо да нам не треба високи представник, који је годинама кочничар напретка у БиХ. А ако једна од пет страна потписница Анекса 10 не тражи његов долазак, онда он није ни могућ на легалан начин - нагласио је Додик.