latinica  ћирилица
09/03/2021 |  15:56 | Аутор: Б92

Ањели: Близу смо идеалног формата Лиге шампиона

Први човјек Јувентуса, Андреа Ањели, тврди да би елитни клубови ускоро могли да постигну договор о новом формату Лиге шампиона.
Фудбалска Лига шампиона (фото: twitter.com/clubbrugge) -
Фудбалска Лига шампиона (фото: twitter.com/clubbrugge)

Италијан је у интервјуу "Гардијану" открио да се траже начини како да се фудбалски мечеви учине гледљивијим млађим навијачима, али и како да све буде занимљивије.

Зато је похвалио такозвани "Швајцарски систем" гдје би у елитном такмичењу УЕФА учествовало 36 клубова и гдје би сваки учесник у групној фази одиграо по десет мечева.

Била би формирана и заједничка табела, па би сви имали веће изгледе на пласман у нокаут фазу.

- Веома смо близу договора о идеалној Лиги шампиона. Тај швајцарски систем је одличан. То ће отворири многе могиућности свима који се такмиче. Имаће веће шансе за нокаут фазу. То је суштина такмичења. Близу смо новог формата, можда нас од свега дијели неколико недјеља - оптимиста је Ањели.

Каже и да је јако битно да постоји сагласност са УЕФА.

- Одавно имам намјеру да пронађем рјешење са којим је сагласна и УЕФА. Тачно је да је било неспоразума са Александером Чеферином прошле јесени, жељели смо да нађемо равнотежу између домаћих и европских такмичења. Циљ је да имамо равнотежу у свему - додао је челник првака Италије.

Он се залаже и за нешто што би се могло назвати "претплатом на посљедњи квартал утакмице".

Навијачи би морали да се претплате да гледају посљедњих 15 минута појединих мечева.

- Можемо да замислимо то да имамо претплату на посљедњих 15 минута неких утакмица. Пажња данашњих клинаца и оних који троше новац је другачија од мене у њиховим годинама. Узмимо на пример голф, ако је то интересантно, ради се углавном само о посљедњих шест рупа финалног дана. Нећете гледати цио догађај на ТВ осим ако нисте ватрени навијач - објаснио је Ањели своју замисао.

Још једна важна ствар о којој се дискутује јесте да би се могло спријечити да клубови који су у Лиги шампиона међусобно тргују играчима.

- Клубови који би се пласирали у одређене рунде међународних такмичења, не би могли да купују играче међусобно. То би допринијело осјећају солидарности међу њима и не би били огромних милионских трансфера међу клубовима учесницима. То су елементи о којима се разговара - закључио је Ањели.