latinica  ћирилица
09/03/2021 |  16:49 ⇒ 16:58 | Аутор: СРНА

Митровић - Ито: Разговор о коридору 5Ц транспорту и авиопревозу

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић примио је данас у наступну посјету новоименованог амбасадора Јапана у БиХ Макота Ита, са којим је разговарао о ауто-путу на Коридору 5Ц, транспорту робе и услуга у БиХ и изван ње, те авио-превозу путника и робе.
Војин Митровић и Макота Ита - Фото: СРНА
Војин Митровић и Макота ИтаФото: СРНА

Митровић је подсјетио да је БиХ изразила своју подршку кандидату Јапана Масаику Метоки за позицију генералног директора Међународне канцеларије Свјетског поштанског савеза, док је Јапан подржао кандидатуру БиХ у Управни савјет овог савеза, чим се стекну услови за одржавање Конгреса Савеза, саопштено је из ресорног министарства.

Када је ријеч о међусобном признавању возачких дозвола између БиХ и Јапана, постоје одређена одступања која би се најлакше ријешила приступањем БиХ Женевској конвенцији о друмском саобраћају из 1949. године, чиме би се ово питање ријешило не само са Јапаном, него и са свим другим чланицама Женевске конвенције, наводи се у саопштењу.

У саопштењу је појашњено да је БиХ приступила Конвенцији о саобраћају на путевима /Бечка конвенција/ из 1968. године, те странцима који привремено бораве у БиХ признаје возачку дозволу у складу са одредбама те конвенције.

На састанку је закључено да преговоре треба наставити јер нема великих проблема за потписивање овог споразума, имајући у виду примјере других земаља које су прихватиле признавање возачких дозвола, а нису чланице Женевске конвенције.

Митровић је пожелио добродошлицу амбасадору Јапана у БиХ, као и много успјеха у будућем раду.