latinica  ћирилица
09/03/2021 |  18:37 ⇒ 21:38 | Аутор: РТРС

Легализација земљишта у избјегличким насељима у Приједору (ВИДЕО)

Из приједорске градске Управе позвали су становнике градских "избјегличких" насеља, који то још нису учинили, да поденесу захтјеве за формирање парцела. То је једини начин да земљиште, које им је додијељено прије двије деценије, буде и легализовано.
Аеродромско насеље Приједор (фото: infoprijedor.ba) -
Аеродромско насеље Приједор (фото: infoprijedor.ba)

- Овај папир ми много значи. Он потврђује да сам ја власник свог плаца, своје парцеле, 1/1 који смо чекали 20 година - рекао је Никола Марић из Аеродромског насеља.

Бјежећи пред ратним вихором, Марић с породицом је напустио вјековно огњиште у Кључу. Настанили су се у Приједору, гдје им је 2000. године додијељен плац у Аеродромском насељу. Ту су саградили нови дом.

Међутим, већ тада, почели су њихови проблеми, јер добијено земљиште, због судског спора Града Приједора са акционарским друштвом "Пољопроизвод" нису могли да легализују. И након 20 година страховања и неизвјесности, њиховим мукама долази крај.

Проблем с легализацијом земљишта, осим породице Марић, имали су готово сви становници насеља Врбице, Јањића пумпа и Аеродромског насеља. Да би њихово земљиште било легализовано, дужни су да поднесу захтјеве за формирање парцела.

- Добар дио посла је завршен на Аеродромском насељу. 763 парцеле су завршене, проблем је био у 55 парцела јер није било адреса, непознате су биле адресе како би се рјешење послало тим грађанима, и 140 парцела није формирано, и из тог разлога није било могуће завршити посао који је започет - навео је Далибор Павловић, градоначелник Приједора. 

Овај процес тек треба да почне у насељу Јањића пумпа, гдје је формирано 290 парцела, а неопходно је формирати још 215.

У Врбицама је 445 парцела формирано, а потребно је формирати још 231, како би се кренуло с јавним излагањем и оснивањем катастра непокретности. Из РУГИП-а истичу да наредни кораци зависе од грађана.

- Ту гдје нису формиране грађевинске парцеле, нису уплањени ни објекти, то је обавеза сваког лица. Нити ми можемо по службеној дужности, нити град Приједор може у име тих лица то урадити, али ми смо то узели као приоритет да припремамо  базу података, без формиране грађевинске парцеле ми немамо шта да изложимо - истакла је Босиљка Предраговић, директорка Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове. 

Предраговићева је истакла и да у плану парцелације ауто-пута Приједор-Бањалука нема повреде виталног националног интерса, јер се неће одузимати непокретности само једног народа, него свих.

План је да се са процјеном вриједности некретнина почне идуће године, и да ће за то бити тражен додатни кредит Свјетске банке.