latinica  ћирилица
10/03/2021 |  12:22 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Градишка: У фебруару откривено 212 миграната

Полицијска управа Градишка евидентирала је у фебруару 212 миграната, доста више него у истом мјесецу прошле године када их је било 52, али је смањен број кривичних дјела и нарушавања јавног реда и мира, рекао је начелник ове управе Бојан Шкорић.
Полицијска управа Градишка - прес - Фото: СРНА
Полицијска управа Градишка - пресФото: СРНА

Шкорић је на конференцији за новинаре рекао да су евидентирана 22 кривична дјела, што је за 26,7 одсто или осам дјела мање него у истом мјесецу 2020. године, а када је ријеч о нарушавању јавног реда и мира број евидентираних случајева смањен је за 75 одсто.

Он је истакао да су сва кривична дјела расвијетљена.

Шкорић је навео да су у прошлом мјесецу евидентиране 43 саобраћајне незгоде, 13 више него у истом периоду прошле године, али није било страдалих лица.

Безбједносну ситуацију на подручју града Шкорић је оцијенио као задовољавајућу будући да у посматраном периоду нису евидентирана кривична дјела која би изазвала узнемиреност јавности и није било смртно страдалих у саобраћају.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Полицијске управе Градишка Бојан Мишетић појаснио је да је 16 кривичних дјела било из области општег криминалитета, три злоупотребе дроге, два из области безбједности саобраћаја и једно из области привредног криминалитета.

Он је напоменуо да је евидентирано седам кривичних дјела против имовине, што је за 46,2 одсто мање у односу на исти период лани, када их је било 13, те навео да су били двије крађе, а да тешких крађа прошлог мјесеца нису било.

Он је додао да су забиљежена три кривична дјела и један прекршај у вези са злоупотребом дроге, те пронађена и одузета одређена количина дроге.

Начелник Одјељења полиције Полицијске управе Градишка Дејан Трифковић напоменуо је да је у извјештајном периоду евидентирано 11 прекршаја из области јавног реда и мира, што је за 75,6 одсто мање него у фебруару 2020. године, када је било 45 прекршаја.

Трифковић је рекао да је забиљежено 30 саобраћајних незгода са материјалном штетом и 13 незгода у којима је пет лица задобило тешке, а 10 лаке повреде.

Он је указао на повећан број саобраћајних прекршаја, као и да је из саобраћаја искључено 78 возача и то 57 због вожње под утицајем алкохола. Међу њима је било и 17 који су возили прије стицања права на управљање.

Трифковић је подсјетио грађане да је, Законом о заштити од пожара, забрањено паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасне јединице и предузимање неопходних радњи да би се спријечило ширења ватре, те да су за прекршиоце предвиђене казне од 100 до 1.000 КМ.

Полицијска управа Градишка предузимаће законом прописане мјере према лицима која изазову пожар и при том угрозе живот и здравље људи или причине штету, нагласио је Трифковић.