latinica  ћирилица
10/03/2021 |  13:01 | Аутор: СРНА

"Наставак праксе властите промоције страних званичника води распаду БиХ" (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да резултати које су пројектовали поједини страни званичници с циљем властитог промовисања, нису остварени, јер су нереални, а наставак такве праксе унедоглед, више води распаду БиХ, него њеном опстанку.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Такво дјеловање страног фактора у БиХ урушава не само шансу за стабилну БиХ, већ руши и кредибилитет међународне заједнице. То руши и све оно добро што су многи појединци, организације и стране владе учиниле за БиХ и њене грађане. Зато нам не треба таква политика силе, пријетњи, наметања и мијешања у унутрашње ствари БиХ. Тако се не може градити ниједна држава која претендује да буде стабилна - истакао је Додик у обраћању посланицима на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Он је навео да су несумњиви напори, труд и средства које је свих ових година улагала међународна заједница, те да су они донијели значајне резултате.

Према његовим ријечима, обавеза је домаћих актера да својом вољом и међусобним разумијевањем, у складу са Дејтонским споразумом и надлежностима по Уставу БиХ, то користе као капитал за будућност.

- Није могућа држава по замисли бошњачких структура за које је Република Српска кривац за све. Подсјетићу да је Харис Силајџић једном, по повратку из САД, прије десетак година, изјавио да су му амерички званичници више пута рекли - ако је такво стање у БиХ како га представљате, зашто се онда не разиђете? БиХ је прије свега демократско питање, потом економско, а онда и европско. Европској унији нису потребне ноћне море ако БиХ једног дана буде пуноправни члан. Зато договори из предприступног времена могу бити само резултат демократског унутрашњег дијалога и одлука надлежних институција уз поштовање Устава БиХ и механизма координације, јер оно што је наметнуто нема сврху и кад-тад ће бити још већи проблем - нагласио је Додик.

Он је појаснио да БиХ као економско питање изискује стабилност ради привлачења страних улагања и развоја, те побољшања животног стандарда, истичући да је то пут којим иде Република Српска, а Федерација заостаје заробљена ратном прошлошћу и неријешеним уставним положајем Хрвата.

Додик је поручио да Република Српска нема скривене политичке намјере и њено дјеловање је прије свега окренуто поштовању Дејтонског споразума и изградњи мира и стабилности у БиХ и региону.

- Као демократски изабрана власт, имаћемо и демократске одговоре, ако други покушају другачије. Притом мислим и на 'ловце у мутном' који би да искористе заокупљеност међународне заједнице великим проблемима у сукобљеним регионима и глобалним кризама да би овдје водили своје личне ратове против стабилности у БиХ, зарад својих каријера. Нико није и неће направити каријеру дјелујући супротно међународном Дејтонском уговору, нити производњом кризе у БиХ - истакао је Додик.