latinica  ћирилица
11/03/2021 |  11:35 | Аутор: СРНА

Калабухов: Вријеме је за затварање ОХР-а

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов изјавио је данас да је принципијелан став његове земље да је вријеме за затварање ОХР-а у БиХ.
Игор Калабухов - Фото: РТРС
Игор КалабуховФото: РТРС

- Сматрамо да се овај институт након 25 година мора затворити и да све стране у БиХ треба да имају могућност да се слободно договарају какву БиХ желе - рекао је Калабухов новинарима након састанка са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем.

Руски амбасадор истакао је да се ради о принципијелном ставу Руске Федерације који не зависи од личности високог представника.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче у Бањалуци закључке у вези са оцјеном рада високог представника, примјеном Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ у периоду разговора о именовању новог високог представника. Усвојена је и информација о примјени Анекса 10 Дејтонског мировног споразума.

Народна скупштина Републике Српске сматра да је вријеме да БиХ са своја два ентитета и три конститутивна народа преузме одговорност за властити развој у складу са Дејтонским споразумом и међународним правом, а ако то не буде на дневном реду у скорије вријеме, треба покренути разговоре о мирном разлазу, наводи се у закључцима скупштинске већине