latinica  ћирилица
11/03/2021 |  13:18 ⇒ 13:18 | Аутор: СРНА

Павић: Опет Српска брани достојанство, сувереност БиХ и Дејтон

Политиколог Александар Павић оцијенио је за Срну да закључци Народне скупштине Републике Српске о раду високог представника и примјени Анекса 10 Дејтонског споразума значе да се Република Српска опет појављује као чувар достојанства и суверености БиХ, као и Дејтона.
Александар Павић (фото:sveosrpskoj.com) -
Александар Павић (фото:sveosrpskoj.com)

 - Мислим да је значај закључака велики зато што су изнијети јасни ставови о високом представнику и уопште да је неприхватљиво да 26 година послије једна држава, која наводно претендује чак и у чланству у ЕУ и даље буде протекторат - истакао је он.

Павић је оцијенио да су јучерашњим скупштинским закључцима свакоме ко хоће да чује послате јасне поруке да Република Српска више неће да прихвати живот под протекторатом и да је дат још један извјестан рок да се то ријеши.

- Исто тако јако је важан и позив на то да се народи који чине БиХ сами договоре, а да то не раде странци у њихово име - истакао је Павић.

Павић оцјењује да ће можда тек са Запада услиједити реаговања на закљчуке, али да то неће бити лако јер би се практично онда залагали за останак протектората, што је све теже бранити.

- Шта то има сада жестоко да се каже против идеје да народи који чине БиХ треба међусобно да се договарају? Шта може да буде то лоше? Да ли не треба да се заједнички договарају и да треба да остану страни протектори на вјеки вјекова? Није лако супротавити се позицији која тако чиста - каже Павић.

Он истиче да је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао јако добру ствар - да сарајевска политичка елита пати од "стокхолмског синдрома", односно да су "практично постали таоци јер су се спријатељили са онима који их колонизује и окупира, јер је БиХ још увијек полуокупирана земља".

Павић наводи да ће сада за СДА, која се залаже за останак високог представника, као и странаца у Уставном суду БиХ, бити мало незгодно да нападне јасан и чист став који је дошао из Републике Српске.

- Сигуран сам да ће бити неких реакција из Сарајева, али оне не могу да буде онако жестоке јер испада да је Република Српска сада већи бранилац достојанства БиХ, него СДА које претендује да буде једини тумач онога шта је добро, а шта није за БиХ - каже Павић.

Павић оцјењује да ће бити напада и критика због закључака, али да то није нешто што ће да одзвања, поготово у контексту недавно посјете и предсједника Србије Александра Вучића и донирања вакцина против вируса корона.

Он напомиње да су вакцине прихватили и друга два члана Предсједништва БиХ /Шефик Џаферовић и Жељко Комшић/, односно Федерација БиХ је прихватила донацију Србије, као и позив на заједнички договор да се они који живе у региону сами договарају, а не преко посредника и да то ради неко други умјесто њих.

- Поготово после тога је сад тешко оспоравати да треба да се међусобно договарамо без неких страних посредника - истиче Павић.

Народна скупштина сматра да је вријеме да БиХ са своја два ентитета и три конститутивна народа преузме одговорност за властити развој у складу са Дејтонским споразумом и међународним правом, а ако то не буде на дневном реду у скорије вријеме, треба покренути разговоре о мирном разлазу, наводи се у јуче усвојеним закључцима скупштинске већине.

Клубови посланика СНСД-а, Демоса, СП, НДП-НПС и УС утврдили су закључке, према којима Република Српска не може прихватити наметање било које личности за високог представника и "обавијестиће стране потписнице Анекса 10 Дејтонског споразума... посебно с приједлогом да се укине високи представник и преиспитају одлуке високих представника донесене изван мандата утврђеног Анексом 10".