latinica  ћирилица
11/03/2021 |  14:31 ⇒ 15:00 | Аутор: СРНА

Додик: Бол због убијене дјеце никада не јењава

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву на обиљежавању Дана сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева да 121 невини живот представља огромну тугу и изразио жаљење што многе људе који су пуцали на дјецу није стигла правда.
Додик полаже вијенце у Источном Сарајеву - Фото: СРНА
Додик полаже вијенце у Источном СарајевуФото: СРНА

- Веома је важно да се окупљамо овдје на овај дан, да скренемо пажњу свима на чињеницу да је овдје страдало 121 дијете и да то никада не смије да буде заборављено. На овај дан бол која нас обузима не јењава и увијек је истог интензитета - рекао је Додик у дворишту Основне школе "Свети Сава" у коме се налази Спомен-обиљежје невино страдалој дјеци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. године.

Он је цитирао ријечи блаженопочившег патријарха српског Павла да "када страда дијете онда страда цијело човјечанство".

Према његовим ријечима, 121 невини живот представља огромну тугу и не може се наћи ништа од разумних разлога да би се та убиства могла оправдати.

- Зато је важно да друшво остане концентиранисано и окупљено око оваквих догађаја и страдања. Потребно је даље обавјештавати ширу јавности о њиховом страдању - рекао је Додик.

Напоменуо је да је изградња споменика страдалој дјеци у оквиру ове основне школе била неопходна, те истакао да је сада потребно урадити још нешто више и предложио снимање документарног филма, обећавши помоћ да се то уради.

- Мислим да само тако може скренути пажња на млађе генерације, данашње вршњаке тадашњих страдалника како је то било и да не смију да забораве, јер је заборав поновна смрт те дјеце и њиховог невиног страдања - истакао је Додик.

Он је поручио да је због тога данас у Источном Сарајеву да заједно са породицама, чији бол никада неће престати, сузбије тугу колико год је то могуће окупљени око начина живота, око града Источно Сарајево у коме су многи, бјежећи из Сарајева, нашли своје животно станиште.

- Због тога ћу увијек помоћи у рјешавању проблема - обећао је Додик.

Према његовим ријечима, Источно Сарајево овај дан треба посветити сјећању на невино страдалу дјецу.

- Нека вјечно живи сјећање на њих. Ова дјеца су страдала само зато што су били на другој страни линије. Не могу да разумијем да неко ко је видио дијете на снајперском нишану могао да пуца у њега - рекао је Додик.

Изразио је жаљење што многи од људи који су пуцали на дјецу нису процесуирани и што их није стигла правда.

Спомен-обиљежје невино страдалој дјеци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. године открили су 13. септембра 2018. године тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик и директор школе Данијела Мрда.

На споменику су уклесани стихови пјесника Горана Врачара "Сумрак", који су посвећени страдалој дјеци.

Споменик је изграђен на иницијативу школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Истично Сарајево с циљем његовања сјећања на убијену дјецу у Српском Сарајеву.