latinica  ћирилица
13/03/2021 |  10:32 ⇒ 10:55 | Аутор: СРНА

Ситуација стабилна, успјешно одбијени напади на Српску

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је ситуација стабилна, и политички и економски, као и да се Српска успјешно бори и са атацима на њу.

- Институције политички функционишу без било каквих проблема - рекла је Цвијановић и додала да економија трпи штету због пандемије јер годину дана функционише под страшним притиском, а институције Републике Српске настоје да санирају и здравство и економију, због чега трпе финансијски.

Трећа ствар која је у континуитету присутна као проблем, истиче Цвијановић, јесу политички атаци на Српску и на њену уставну позицију, настојање да се она развласти, угаси и умањи њен потенцијал.

- Међутим, напади на Српску су нешто чиме се ми успјешно носимо већ много година - рекла је Цвијановић за ЕуроБлиц.

Она истиче да је Српска спремно одговорила на пандемију када су у питању почетне мјере и цијели ток ове кризе, односно начин како се реаговало према здравству и привреди.

- То је показало озбиљност институција и спремност да раде на рјешавању одређених проблема. Мени лично су најтеже биле оне одлуке које су се односиле на успостављање карантина - рекла је Цвијановић и додала да су то биле најмучније мјере које су морали предузимати.

Цвијановић истиче да је Српска спремно реаговала на све, од набавки за здравство, па до вакцина.

- У региону Србија је апсолутни шампион, па чак и у европским размјерама или глобално. Србија је можда најсвјетлији примјер реаговања државе на кризу. За све остале државе можете рећи да су прилично неуспјешне - рекла је Цвијановић.

Она истиче да су у Републици Српској, за разлику од Федерације БиХ, па чак и неких других земаља у окружењу, ушли у процес имунизације становништва који сад већ има неку своју динамику.

- За разлику од европских земаља које су доносиле политичке одлуке да не набављају руске или кинеске вакцине, ми смо донијели одлуку да се не ослањамо само на Ковакс већ смо ушли у преговоре и са Русијом, али и са Кином. Из Русије већ добијамо вакцине према договореном плану испоруке - истиче предсједница Српске.

Она каже да би аранжман са Међународним монетарним фондом било добро вратити преговоре на рационалан ниво који је постојао раније и уклонити захтјеве који су прилично бесмислени и безобразни, а као алтернативу Цвијановићева наводи излазак на домаће и инострано тржиште капитала.

- Ово је вријеме у којем се борите за санирање посљедица у здравству и економији због пандемије и онда вам неко поставља услове који су неуставни и који захтијевају да се одричете одређених функција и преносите их на ниво БиХ. Ваљда мисле "притиснути су финансијски, па онда ће прихватити све и политички" - рекла је Цвијановић.

Она је истакла да је пуњење буџета Српске задовољавајуће, иако су очекивали да ће бити пуно више проблема с обзиром на пандемију.

Говорећи и промјени Устава, Цвијановић каже да Устав треба мијењати, а када ће се то десити зависи од политичке процјене укупних околности.

- Српска заслужује да добије модернији Устав у којем ће бити ишчишћене одређене ствари - рекла је Цвијановић.