latinica  ћирилица
13/03/2021 |  12:04 ⇒ 13:10 | Аутор: СРНА

Савчић: Зна се да је Костјеревац силовао трудну Српкињу, пресуда понижавајућа

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра увредљивом и понижавајућом пресуду Суда БиХ, којом је одбијена оптужба против бившег припадника Прве муслиманске бригаде такозване Армије БиХ Адема Костјеревца за силовање Српкиње на подручју Зворника 1992. године.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

- Изгледа да су за Суд БиХ важније процесне ствари, него чињенично стање. Апсолутно је познато да је управо Костјеревац силовао трудну Српкињу, и то је утврђено непобитно од Тужилаштва БиХ - рекао је Савчић Срни.

Савчић подсјећа да је исти случај у предмету "Трново", гдје је све утврђено и ко су жртве и ко злочинци, али Суд БиХ то "све пребацује на некакве процедуре".

- Поштујем ја подјелу власти на извршну, законодавну и судску, али ово је превршило сваку мјеру. Ово више није ни власт, ово се отргло контроли. Свако тамо има право да прича шта хоће, поступа и ради како хоће и да не одговара за то - рекао је Савчић.

Савчић каже да је бесмислено само коментарисати, чудити се, бити запрепаштен, а ништа не предузимати поводом оваквих пресуда Суда БиХ.

- Ово мора да буде јасна порука институцијама Републике Српске. Морамо сви заједно да се позабавимо тим проблемом о неправди Суда БиХ и да на сједницама Народне скупштине Републике Српске, као највишег законодавног органа Српске, кажемо - "стани!" - поручио је Савчић.

Суд БиХ одбио је јуче оптужбу против бившег припадника Прве муслиманске бригаде Зворник Армије БиХ Адема Костјеревца, који је био оптужен за силовање Српкиње на подручју Зворника 1992. године.

Адем Костјеревац је оптужен да је као припадник Војне полиције Прве муслиманске бригаде Армије БиХ у периоду од 18. септембра до 4. октобра 1992. године жену српске националности у селу Бајрићи у најмање два наврата присилио на сексуални однос.

У оптужници је наведено да је жена била трудна и да је силовање узроковало прекид трудноће. Суђење је почело у јулу 2020. године, мјесец дана након што је изручен из САД у БиХ.