latinica  ћирилица
13/03/2021 |  13:09 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Могући протести пред Судом БиХ

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић не искључује могућност да чланови ове организације одрже протест испред Суда БиХ у Сарајеву уколико та правосудна институција у другостепеном поступку не осуди бившег припадника такозване Армије БиХ Адема Костјеревца за силовање трудне Српкиње на подручју Зворника 1992. године.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

- За породице погинулих из Републике Српске неприхватљива је и срамна пресуда Суда БиХ, којом је одбачена оптужница против Костјеревца - изјавио је Лазић Срни.

Лазић истиче да ово по ко зна који пут потврђује да Суд БиХ једино суди Србима за ратне злочине и да је политички, а не суд правде.

Рајилић: Треба протестовати у Сарајеву пред Судом БиХ

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић сматра да сви свједоци и жртве рата из Српске требају одржати протесте у Сарајеву због одлуке Суда БиХ да одбије оптужницу против Костјеревца.

- Тражимо да због оваквог односа Суда БиХ према српским жртвама рата сви српски представници у правосудним и институцијама на нивоу БиХ под хитно напусте заједничке институције БиХ - рекла је Рајилићева Срни.

Рајилићева је рекла да је оваква одлука Суда БиХ велики шок за све жртве ратне тортуре које живе на подручју БиХ и региона.

- За неповјеровати је којим се правом бави суткиња у Сарајеву и какве правне процедуре ставља као оправдање за ослобађање Адема Костјеревца - каже Рајилићева.

Рајилићева је рекла да је за Удружење жена жртава рата Републике Српске крајње неприхватљиво да Суд БиХ не уважава изјаву живих свједока и истину, истичући да овакав поступак Суда БиХ представља "живо закопавање ове жртве и чланица Удружења које су преживјеле злостављања".

Она је подсјетила да је Суд БиХ у посљедњих 15 дана донио двије потпуно накарадне пресуде на штету Срба.

- Прва се односи на ослобађање зликовца за 110 мртвих Срба у Трнову, а ова друга ослобађајућа за зликовца који је убио дијете у жени и силовао је више мјесеци. Питамо - шта је сљедеће? - рекла је Рајилићева.

Суд БиХ изрекао је јуче пресуду којом је одбијена оптужба против бившег припадника такозване Армије БиХ Адема Костјеревца за силовање трудне Српкиње на подручју Зворника 1992. године.

Адем Костјеревац је оптужен да је као припадник Војне полиције Прве муслиманске бригаде Зворник такозване Армије БиХ у периоду од 18. септембра до 4. октобра 1992. године жену српске националности у селу Бајрићи у најмање два наврата присилио на сексуални однос.

У оптужници је наведено да је жена била трудна и да је силовање узроковало прекид трудноће. Суђење је почело у јулу 2020. године, мјесец дана након што је изручен из САД у БиХ.