latinica  ћирилица
13/03/2021 |  15:05 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Канада демантовала наводе да има свог кандидата за високог представника

Поводом медијских навода да је Канада предложила Џосефа Инграма за високог представника међународне заједнице за Босну и Херцеговину, Марко Милисав, амбасадор БиХ у Канади, је 12. марта организовао састанак са представницима владе Канаде.
Отава (фото: G. Baranski / CC BY-SA 3.0) -
Отава (фото: G. Baranski / CC BY-SA 3.0)

Дејвид Спрол, генерални директор за Европу, Евроазију и Арктик канадског Министарства иностраних послова је у разговору са амбасадором негирао да постоји званична кандидатура Канаде, као државе чланице Управног одбора Савјета за спровођење мира, потвдио је за РТРС Марко Милисав, амбасадор БиХ у Канади.

- Канада није истакла званичну кандидатуру за високог представника у Босни и Херцеговини и влада Канаде је склона подржати кандидатуру господина Кристијана Шмита за ову позицију уколико се по овом питању постигне консензус чланица Управног одбора - речено је на састанку.

Амбасадор Милисав је канадској страни пренио да у Босни и Херцеговини не постоји консензус у вези са питањем потребе даљег наставка постојања Канцеларије висогог предствника те да је преовлађујући став два конститутивна народа да је вријеме да се канцеларија високог представника затвори, те да сама Босна и Херцеговина, са своја два ентитета и три конститутивна народа, преузме одговорност за властиту будућност и развој у складу са Дејтонским споразумом и међународним правом.

У том контексту треба посматрати и недавне закључке Народне скупштине као као највишег законодавног тијела Републике Српске, који се у потпуности позивају на дослиједно поштовање и примјену Анекса 10 Дејтонског мировног споразума, што у прошлости нажалост често није био случај.

Саговорници су се сложили да је ово значајна тема како за Босну и Херцеговину, тако и за Канаду као чланицу Управног одбора Савјета за спровођење мира, те да ће у будућности наставити разговоре о овом као и о другим питањима унапређења добрих билатералних односа БиХ и Канаде.