latinica  ћирилица
13/03/2021 |  20:30 ⇒ 14/03/2021 | 09:02 | Аутор: СРНА

Пашалић: Атак на шуме има за циљ развлашћивање Српске

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић сматра да апелација Клуба Бошњака у Вијећу народа Српске Уставном суду БиХ на републички Закон о шумама представља политички атак на имовину Републике, с циљем њеног развлашћивања и јачања централних институција БиХ.
Борис Пашалић -
Борис Пашалић

- Овдје се прескаче Уставни суд Републике Српске. Имамо ситуацију да нико од парламентараца у Српској из реда бошњачког народа не реагује на тај закон у његовој процедури доношења у форми нацрта, јавне расправе и приједлога - рекао је Пашалић за АТВ.

Пашалић је додао да нико у парламенту Републике Српске није дискутовао да је то неки проблем, већ се, како је рекао, након пола године неко у Сарајеву сјети да улаже апелације.

Он је рекао да је овдје проблем за некога што су 52 одсто територије Републике Српске шуме, а вриједност шумског земљишта и дрвних сортимената износи минимално седам милијарди КМ, док је, ако се ту укључи дивљач и ловни туризам, та бројка много већа.

Говорећи о могућем расплету ове ситуације, Пашалић поручује да се сигурно неће десити да Република Српска препусти своје шуме неком другом.

- Ово може произвести кризу у БиХ, као што смо имали прошле године након одлуке Уставног суда БиХ о питању Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске - појаснио је Пашалић.

Пашалић је подсјетио да су институције Републике Српске одмах реаговале, а на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске договорено је да српски представници неће учествовати у одлучивању на нивоу БиХ.

- Вјерујем да ће се исто десити у вези апелације на Закон о шумама Републике Српске, ако не и много радикалнији одговор институција Републике Српске на оспоравање Закона о шумама Републике Српске пред Уставним судом БиХ - истакао је Пашалић.

Говорећи о предстојећој прољећној сјетви у Републици Српској, Пашалић је рекао да су припреме у току, те да се очекује обим сјетве сличан у неком претходном периоду - у просјеку од 170.000 хектара, од чега доминира кукуруз у износу око 135.000 хектара.

- У овој години желимо да имамо једну успјешну кампању сјетве, обезбиједили смо регресирани дизел, регресирано сјеме хибрида домаћег кукуруза, исплаћујемо подстицаје на вријеме - поручио је Пашалић.

Дио Клуба Бошњака из Вијећа народа Републике Српске упутио је раније апелацију Уставном суду БиХ, којом траже утврђивање уставности Закона о шумама Републике Српске.