latinica  ћирилица
16/03/2021 |  13:56 ⇒ 22:26 | Аутор: СРНА

Срби из Сарајева поднијели највећу жртву стварања Српске (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас на Сокоцу, гдје је обиљежено 25 година од егзодуса око 120.000 сарајевских Срба, да су Срби из Сарајева поднијели највећу жртву стварања Републике Српске.
Вишковић на Сокоцу-обиљежавање годишњице егзодуса Срба - Фото: Тwitter
Вишковић на Сокоцу-обиљежавање годишњице егзодуса СрбаФото: Тwitter

Вишковић је истакао да су Срби из Сарајева два пута страдали - у Одбрамбено-отаџбинском рату бранећи своја огњишта, а други пут послије потписивања Дејтонског споразума.

- Ово велико страдање никада и нико не смије заборавити. Морамо се увијек окупљати на овај дан, људски се поклонити и захвалити за све жртве за стварање Републике Српске - рекао је Вишковић.

Он је поручио да је Република Српска једини залог опстанка Срба на овим просторима, због чега је потребно све урадити да би је сачували.

Подсјетивши да се данас навршава 25 година највећег егзодуса који се десио Србима који су вијековима живјели на простору данашњег федералног Сарајева, Вишковић је рекао да су тада Срби из шест општина које су послије Дејтонског споразума припале Федерацији БиХ морали да напусте своја огњишта, иако су их за вријеме Одбрамбено-отаџбинског рата уз велике напоре и жртве одбранили.

Премијер Српске је нагласио да су се Срби бојали за себе, своје породице и одмазде према свим припадницима српског народа због чега су морали у најтежим временима да све напусте и крену у велику неизвијесност.

- Многи су ископавали гробове у страху да не би били девастирани и носили са собом посмртне остатке својих најмилијих - рекао је Вишковић.

Он је поручио да је Српска гарант опстанка Срба на вјековним огњиштима и да се зато треба борити да буде сачувана, без обзира на сва искушења и притиске.

- Ми који представљамо институције морамо бити спремни да то све изнесемо ради очувања Српске и тако ћемо радити и у наредном периоду - рекао је премијер Вишковић.

Прије 25 година око 120.000 сарајевских Срба морало је да напусти своја огњишта у сарајевским насељима Илиџа, Илијаш, Хаџићи, Грбавица, Враца, Рајловац и Вогошћа.

Српски борци Сарајевско-романијске регије током Одбрамбено-отаџбинског рата зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске и одбранили своје домове.

За одбрану ових простора, живот је дало више од 4.000 бораца, око 3.500 их је рањено, око 1.000 сахрањено на Војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу.