latinica  ћирилица
16/03/2021 |  16:32 ⇒ 19:10 | Аутор: РТРС

Ердоган: Турска ће доставити 30.000 доза вакцина БиХ (ВИДЕО)

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас на конференцији за новинаре да ће Турска доставити БиХ 30.000 доза вакцина.
Реџеп Тајип Ероган - Фото: РТРС
Реџеп Тајип ЕроганФото: РТРС

- Желим да искажем саучешће свим породицама у БиХ који су изгубили борбу са вирусом корона. Доставићемо БиХ 30.000 доза вакцина - рекао је Ердоган након састанка са члановима Предсједништва БиХ.

Ердоган је нагласио да је на састанку било ријечи о јачању сарадње у привреди и економији, као и инфраструктурним пројектима.

Турски предсједник навео је да је обим трговинске размјене Турске и БиХ након ступања на снагу Споразума о слободној трговини повећан за више од девет пута и у 2020. години достигао је 650 милиона долара.

Он је рекао да је потенцијал двије земље далеко изнад постојећег нивоа и циљ је да се трговинска размјена у најкраћем могућем року повећа на милијарду долара.

Турски предсједник додао је да је истакнута одлучност за унапређење билатералне сарадње на пољу енергетике, здравства, намјенске индустрије, туризма, те пољопривреде, а нарочито сточарства.

"На пољу културе и хуманистичких наука разговарали смо о јачању наших односа", рекао је Ердоган, подсјећајући да је Турска прошле године отворила Генерални конзулат у Бањалуци како би унаприједила сарадњу на свим овим пољима.

Током данашњих разговора било је ријечи и о темама регионалног напретка и сарадње на Балкану.

"Цијењеног предсједавајућег и чланове Предсједништва БиХ позвао сам на самит Процеса сарадње југоисточне Европе, који ће у јуну бити одржан у Анталији", рекао је Ердоган и додао да постоји жеља, уколико буду повољни услови, да буде одржан трилатерални самит Турске, БиХ и Србије у Сарајеву.

Према Ердогановим ријечима, постигнут је и договор о оживљавању трилатерале БиХ, Турске и Хрватске.