latinica  ћирилица
16/03/2021 |  17:11 ⇒ 17:11 | Аутор: СРНА

Споразуми о сарадњи у инфраструктурним пројектима и признању возачких дозвола

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић потписао је данас у Анкари Споразум између Савјета министара и Владе Турске о сарадњи у инфраструктурним и грађевинским пројектима и Споразум о узајамном признавању и замјени возачких дозвола.
Предсједништво БиХ са Ероганом (Фото: tccb.gov.tr) - Фото: РТРС
Предсједништво БиХ са Ероганом (Фото: tccb.gov.tr)Фото: РТРС

Митровић је истакао да је Турска исказала своје намјере за квалитетније укључивање простора југоисточне Европе у транспортну мрежу ЕУ и земаља западног Балкана, додавши да се посебан акцент у Министарству којим руководи ставља управо на боље регионално повезивање у области транспорта и транспортне инфраструктуре.

- Потписивање Споразума између Савјета министара и Владе Републике Турске о сарадњи на инфраструктурним и грађевинским пројектима сматрамо добром основом за наставак активности у вези са изградњом саобраћајнице Сарајево-Београд-Сарајево. Тиме ће се сигурно побољшати путна мрежа у БиХ и Републици Србији, повезати главни градови Сарајево и Београд, те остварити боља регионална повезаност са Републиком Турском - рекао је Митровић.

Он је појаснио да је основни разлог за потписивање Споразума о узајамном признавању и замјени возачких дозвола жеља да се грађанима једне државе који посједују возачку дозволу омогући да за вријеме легалног боравка на територији друге државе могу поднијети захтјев за издавање замјенске возачке дозволе, без полагања теоретског и практичног дијела возачког испита.

Митровић је члан делегације БиХ током данашње званичне посјете Турској заједно са српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и члановима Предсједништва БиХ Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем