latinica  ћирилица
17/03/2021 |  16:34 ⇒ 18:58 | Аутор: СРНА

Селаковић: Ускоро инфраструктурни пројекти као резултат сарадње (ВИДЕО)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас у Источном Сарајеву да се сарадња Србије са Републиком Српском наставља и да ће ускоро моћи да буду представљена нова достигнућа која се односе на многе инфраструктурне пројекте.
Жељка Цвијановић и Никола Селаковић - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић и Никола СелаковићФото: РТРС

Селаковић је новинарима истакао да је на састанку са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић било ријечи о сарадњи Српске и Србије са дијаспором, ма гдје се налазила.

- Много је поља наше заједничке сарадње, прво у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама, а затим и оних споразума од којих читава Србија и БиХ имају озбиљне користи и огромне бенефите - рекао је Селаковић.

Истако је да је један од успјешних пројеката изградња ауто-пута од Бијељине ка Београду и да се већ могу видјети први обриси моста на Сремској Рачи, те да је увјерен да ће ускоро бити видљива и сама траса ауто-пута који се ради.

- До средине децембра, до Светог Николе, очекујем да у Србији видимо готову дионицу ауто-пута који сада иде од Београда до Прељине, односно до Чачка, да буде продужен до Пожеге и самим тим буде ближи и нашој западној граници, Ужицу, Котроману, Вишеграду и траси будућег ауто-пута који ће водити са те стране ка Сарајеву - истакао је Селаковић.

Селаковић каже да је на састанку било ријечи и о заједничкој сарадњи на пољу јачања српске дијаспоре, те истакао да је Србија заинтересована да штити културни идентитет, традицију и идентитетска осјећања и права свих сународника, људи српског идентитета, српске свијести ван Србије, ван Републике Српске и простора бивше Југославије.

Селаковић истиче да ће се Србија понашати одговорно, пружајући низ могућности њима и њиховим породицама, као и Српској православној цркви која ради на истом том задатку.

Он је истакао да је Србија суштински заинтересована за стабилан и миран регион, а ову политику промовише и проводи њен предсједник Александар Вучић, уз озбиљну и мудру државну политику, а озбиљне сараднике и саговорнике на том плану има у српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић.

Селаковић истиче да је дјелатност Србије усмјерена приоритетно на економски развој, па ова земља данас има значајно нижи јавни дуг и нижу незапосленост, те и значајно већу просјечну зараду, а планира да буде првак по нивоу директних страних инвестиција и у вријеме ковида 19.

- Радимо на томе да промовишемо добру агенду, позитиван и добар однос који за циљ треба да има успостављање што тјешње економске сарадње читавог региона. Србија такав свој мирољубиви развојни приступ демонстрира према свакоме - истакао је Селаковић.

Он је додао да Србија демонстрира и хумани приступ, што се могло видјети током прошле и почетком ове године када је Србија, која је успјела да се избори за набавку већих количина вакцина, била окренута свакоме у региону ко је желио да прими њену помоћ.

"На такав начин гледали смо да помогнемо и Републици Српској, али и Федерацији БиХ, Црној Гори и Северној Македонији. Наставићемо тако одговорно да се понашамо према целом региону и у будућности", рекао је Селаковић.

Он је поновио да Србија као гарант и једна од потписница Дејтонског споразума поштује БиХ и њен територијални интегритет, али да Србија има Споразум о специјалним паралелним везама са Српском као српским ентитетом у БиХ и српским народом чија је матична држава.

Селаковић каже да српски народ у Српској и дијеловима Федерације БиХ гаји посебне односе са Србијом.

Он је истакао да Србија уважава и поштује све своје сусједе, да жели нормалну и принципијелну сарадњу са свима.

- Српски народ волимо где год живио и на исти такав начин поштујемо БиХ, али Републику Српску волимо. Наставићемо и даље на овакав начин да сарађујемо са читавом Српском и српским народом у оним општинама Федерације БиХ гдје он већински живи - поручио је Селаковић.

Он је рекао да је српски народ у ФБиХ до недавно био ослоњен само на Републику Српску, а од недавно и на Србију, и додао да се заједничким напорима и енергијом може постићи много више.

Говорећи о заједничким инвестиционим пројектима, Селаковић је изразио наду да ће у овој години моћи да се иде из Љубовије у Братунац преко новог моста "Братољуб", а граница ће се прелазити преко јединственог граничног прелаза.

- Надам се да ћемо кренути и у заједничку наредну фазу, а то је реализација заједничких привредних зона. Једна таква је планирана око моста "Братољуб" и увјерен сам да су то пројекти из којих ће многи грађани Србије и Српске моћи да допринесе озбиљнијем економском и привредном развоју у оним крајевима који су до сада били потпуно запостављени, запуштени и неразвијени - истакао је Селаковић.

Он је изразио наду да ће убудуће бити још више сусрета на којима ће, осим планова за будућност, бити анализирани и реализовани пројекти

Селаковић каже да српски народ у Српској и дијеловима Федерације БиХ гаји посебне односе са Србијом.