latinica  ћирилица
17/03/2021 |  19:00 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Производња дувана у Семберији на ивици опстанка (ВИДЕО)

Производња дувана у Семберији је на ивици опстанка. Предузеће Дуван оптерећено је залихама из протеклих година и проблемом пласмана, тако да послује на ивици рентабилности, а пољопривредници због високих цијена репроматеријала и ниске откупне цијене дувана, остају без зараде. Многи напуштају ову производњу.
Дуван - Фото: РТРС
ДуванФото: РТРС

У Семберији је почела сјетва дувана. За својих 78 коопераната сјетву обавља предузеће "Дуван". Засијане контејнере преузимају кооперанти да би на воденој подлози произвели расад и у мају пресадили на њиве. Ове године производња ће бити мања за 50 хектара мање у односу на прошлу годину. Скуп репроматеријал и ниска цијена дувана многе су приморали да напусте ову производњу. Бато Перић из Љељенче дуван ће засадити на 7 хектара.

- Посао иде све лошије и лошије па сам морао смањити засад. Све је скупо па не знам докле ћемо ићи - каже Перић.

У многим породицама производња дувана је традиција, али с обзиром да је зарада све мања, а цијене репроматеријала и дневнице радника расту, многи кажу да ће засадити дуван још ове године.

- Сушаре ће отићи на отпад, а у њих су уложене велике паре. Остале су машине и сва опрема коју немамо коме продати. Покушаћу још ову годину засадити па ћу видјети шта ће се дешавати. Ако се ништа не промијени, мораћу то напустити - каже Љубомир Радовановић из Љељенча.

 Због ниске откупне цијене која се већ 20 година није мијењала, поједини произвођачи пласирали су дио производње на црно тржиште гдје је цијена три пута већа. Због тога је предузеће "Дуван" трпио пробеме, и због тога им је отказао сарадњу. У "Дувану" кажу даби подигли откупну цијену, али не могу остварити зараду јер на лагеру имају 500 тона дувана.

- Појавиле су се мултинационалне компаније којима нисмо интересантни, ми смо за њих ситни и немамо пласман. Значи ослоњени смо на трговце и зато је тешко постићи адекватну цијену - истиче директор "Дувана" Чедо Готовчевић.

За производњу дувана на једном хектару потребно је уложити 4,5 – 5 хиљада марака. Откупна цијена годинама се није мијењала - прва класу је 4 марке по килограму, друга 3,60 КМ, а трећа, која је и најзаступљенија у производњи, је 3 марке по килограму, што је недовољно за трошкове производње.