latinica  ћирилица
17/03/2021 |  21:24 ⇒ 18/03/2021 | 09:54 | Аутор: РТРС

Додик: Здравствени систем Српске ни једног тренутка није био пред колапсом (ВИДЕО)

Здравствени систем Српске ни једног тренутка није био пред коплапсом, рекао је Милорад Додик, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ, у емисији Телеринг.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Имамо залихе маски, рукавица, респиратора за наредна три мјесеца, и оне се стално обнављају - навео је Додик.

Додик је говорио о тренутној епидемилошкој ситуацији.

- Значајан број је заражених, имамо бригу у континуитету. Прошле године у марту Република Српска је међу првима подузела мјере заштите, и то је било веома важно. Борба је да не дође до колапса здравственог система, односно да недођемо у ситуацију да имамо више болесних него што можемо да примимо - истиче Додик.

Он напомиње да је и сам користио услуге УКЦ Републике Српске и да се увјерио у висок професионализам свих запослених.

- Ти људи раде веома одговорно. Они су данима без однмора, изложени су ризику заразе, раде стресан посао, али не одустају да помогну болесним људима. Покуашаћемо опет помоћи здравственим радницима неком једнократном помоћи - поручио је Додик. 

Он је нагласио да је у питању индивидуална одговорност сваког појединца.

- Људи морају да схвате да је вирус ту, да мутира, да постоје нови облици вируса и да се јако тешко заштитити, ако се сам не заштитиш. Исто тако, заузели смо став да без обзира платио неко осигурање, или не, наш здравствени систем водиће бригу о свима када је у питању вирус корона. Тако је у Републици Српској, али отиђите у Њемачку, па видите да није баш тако, као и у великој већини држава - рекао је Додик.

Додик је истакао да су у питању јако велики трошкови, који су отишли за помоћ здравственом сектору.

- Што директних, што индиректних трошкова, преко 700 милиона марака преусмјерили смо у здравстрвени сектор, како би он функционисао несметано - нагласио је Додик.  

По свему до сада виђеном, он је увјерен да Републикан Српска може добити пролазну оцјену у борби за вирусом корона.

 - У региону свакако. Све смо схватили озбиљно, свака локална заједница има свој кризни штаб, командата, и локалне власти имају могућност да сходно ситуацију ублажују или појачавају мјере - поручио је Додик.