latinica  ћирилица
18/03/2021 |  09:30 | Аутор: СРНА

Словенија: Мјешовите патроле са Италијом и Аустријом на хрватској граници

Словенија води завршне преговоре са Италијом, Аустријом и Мађарском о споразуму по којем би полицајци из тих држава били укључени у граничне патроле словеначке полиције на граници са Хрватском, изјавио је министар унутарњих послова Алеш Хојс.

Он је појаснио да се преговара о формирању мјешовитих патрола, јер се очекује да ће се илегалне миграције према Словенији и шенгенском простору појачати.

- Осим тога, разлози за то су кадровско јачање словеначке полиције, али и противљење опозиције да прихвати законски приједлог по којем би границу са Хрватском уз полицију могли надзирати и припадници војске - рекао је Хојс за словеначке медије.

Он је додао да не размишља о укључивању хрватске полиције у ове мјешовите патроле, јер Хрватска "има довољно посла са контролом својих граница према БиХ и Србији".

Хојс каже да је у току тендер за набавку и постављање додатних 60 километара жичане ограде на границу са Хрватском, те да је у припреми и нови пројекат успостављања граничног видео-надзора, постављањем оптичких каблова укопаних у земљу.