latinica  ћирилица
19/03/2021 |  10:54 ⇒ 15:58 | Аутор: РТРС

УКЦ Републике Српске оспособљава и седми спрат за ковид пацијенте (ВИДЕО)

Универзитетско клинички центар Републике Српске посљедњих дана достиже лимит, а то показују статистике о броју лежећих пацијената, истакнуто је на конференцији за новинаре ове здравствене установе.
УКЦ Српске, конференција за новинаре -
УКЦ Српске, конференција за новинаре

- На УКЦ-у лежи 350 пацијената, а око 60 их је на неком облику респирације. Два пацијента су прикључена на вјештачка плућа - рекао је Хајдер, те додао да је ова здравствена установа приморана да оспособи седми, односно задњи спрат, за ковид пацијенте.

Хајдер каже да је интензивна њега за негируршке гране попуњена.

- Само на лијечење ковид пацијента у посљедњих годину дана издвојено је 60 милиона КМ. Ту не говоримо о трошковима постељине, хране, кисеоник. Више од 35 милиона марака је утрошено на лијечење лакших облика ковид обољења - наводи Хајдер.

Каже и да се потрошња кисеоника у посљедњих годину дана увећала за 10 пута, а потрошња антибиотика већа је за два милиона КМ.

- Највећи број пацијената који се лијече у нашој установи су из Бањалуке, те је логично и да локална заједница помогне у лијечењу њених грађана - рекао је Хајдер.

Он је подсјетио да до сада град Бањалука није издвајао новац за рад УКЦ-а Српске, али да се до сада ни ова здравствена установа није налазила у оваквој ситуацији.

- До сада нисмо били присиљени да отварамо седми спрат, а тиме добијамо око 60 слободних кревета. Ако буду овакви трендови, не би ме чудило да до понедјељка попунимо и седми спрат - рекао је Хајдер.

Он је напоменуо да неће бити дозвољено да пацијенти не буду смјештени у УКЦ-у Српске, те позвао све грађане да се придржавају епидемиолошких мјера како се не би догодило да се обољели морају смјештати по ходницима.

Начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ Српске Пеђа Ковачевић каже да се налазимо у другој недјељи трећег таласа вируса корона, те да што је већи број особа који су позитивни, биће и већи број оних који захтијевају клиничко лијечење.

- Нажалост што је већи број људи који су позитивни биће и већи број оних који захтијевају клиничко лијечење, а брига о таквом пацијенту дневно кошта 700 КМ - навео је Ковачевић.

Он је упозорио да је све већи број пацијената који захтијевају респираторну подршку, као и оних који морају бити успавани и стављени на респиратор.

- Такви пацијенти захтијевају и већу одговорност и бригу љекара, јер је њихово лијечење изузетно захтјевно. За те болеснике морамо на вјештачки начин да одржавамо све њихове функције - рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, свакодневно лијечење тих критично обољелих и најтежих болесника кошта између двије и три хиљаде КМ.