latinica  ћирилица
19/03/2021 |  16:04 ⇒ 20:11 | Аутор: СРНА

"Априлски лет" - сјећање на херојство пилота Краљевског ваздухопловства (ВИДЕО)

Завршно снимање играних дионица за документарно-играни филм аутора Милана Пилиповића "Априлски лет", који свједочи о херојском чину пилота Краљевског ваздухопловства који су након бомбардовања Београда 6. априла 1941. године из Лијевча поља бомбардовали Трећи рајх, као освету за Београд, организивано је данас у Бањалуци.
Сцена са снимања филма - Фото: РТРС
Сцена са снимања филмаФото: РТРС

Пилиповић је рекао да филм показује да се историја понавља.

- Ово је било у Априлском рату, средином прошлог вијека, веома слично догађајима из Првог свјетског рата, те посљедњег рата. Користећи многе историјске документе, познаваоце ове области, ваздухопловце, пилоте и друге из Србије и Српске, филм покушава да нам приближи догађаје, посебно 6. и 7. априла 1941. године из Нове Тополе - навео је Пилиповић новинарима у Бањалуци.

Он је увјерен да ће филмом "Априлски лет" људима у Републици Српској, али и шире, који су о томе веома мало знали, објаснити суштину - шта се десило тих судбоносних дана након бомбардовања Београда и како су из Лијевча полетјели велики хероји свјесни да против моћне Њемачке не могу много да учине.

- То је прича о пилотима, јунацима из Лијевча испричана играном формом, али и свједочењем историчара и војних стручњака - навео је Пилиповић.

Продуцент филма Бојан Вујиновић рекао је да ће снимање филма бити завршено до краја марта, а публици ће бити представљен у дому у Новој Тополи који носи назив "Србија".

Вујиновић је навео да је 7. априла у 18.00 часова планирана претпремијера, а након тога филм ће имати и своју телевизијску премијеру истог дана на Радио-телевизији Републике Српске.

- Када смо снимали документарне дионице у Музеју ваздухопловства у Београду начелник музеја, мајор Драшко Живковић понудио је петнаестак летјелица из Другог свјетског рата да ми формирамо музеј ваздухопловства у Новој Тополи. То би био још један биљег братских односа Српске и Србије, прича о народу с обје стране Дрине, који је увијек помагао један другом када је било најтеже - истакао је Вујиновић.

Директор Завичајног музеја "Градишка" Бојан Вујичић рекао је да је прича о отпору ваздухопловства Краљевине Југославије у Априлском рату била мало заташкана од власти послије 1945. године иако је то, навео је Вујичић, један од љепших епских примјера отпора окупатору.

- Ваздухопловци су пружили натприродан отпор, велики број је и погинуо. У сјећању народа у Лијевча пољу, Ровинама, Рогољима, Новој Тополи они су остали у најљепшем сјећању као велики џентлмени, као људи који су живјели са њима - истакао је Вујичић.

Он је навео да је најпознатији пилот који је изгубио живот капетан прве класе, командир 106. ескадриле Четвртог ловачког пука Драгиша Милијевић, који је погинуо у бици на Ровинама 7. априла 1941. године.

Главни глумац у форми истраживача наведеног догађаја Златан Видовић увјерен је да ће овај филм имати великог одјека у цијелој Републици Српској.

- Сматрам да би требало више да водимо рачуна о прошлости како нам се не би исте ствари понављале у будућности јер имамо селективно памћење - рекао је Видовић.