latinica  ћирилица
21/03/2021 |  15:02 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

У току викенда изречене казне од 99.000 КМ, за 10 објеката забрањен рад

Због кршења мјера прописаних Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације Републике Српске о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона, републички инспектори су у оквиру акција извршених овог викенда изрекли казне у износу од 99.000 КМ, док је за 10 објеката изречена мјера забране рада.
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com) -
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com)

- У протекла два дана на подручју цијеле Републике Српске, републички инспектори извршили су 1.043 контроле у угоститељским, трговачким и другим услужним објектима, од чега је 68 било са утврђеним неправилностима - саопштено је из Инспектората Српске.

У складу са процијењеним ризиком од ширења вируса у појединачним објектима, узимајући у обзир фреквенцију грађана на дневном нивоу, посебна пажња инспектора усмјерена је на високоризичне субјекте, као што су угоститељски и трговачки објекти, велики тржни центри, фризерско-козметички салони, али од контроле нису изузете ни друге врсте објеката.

- Подршку републичким инспекторима на терену пружали су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, који су такође вршили контроле и предузимали мјере у дијелу својих надлежности. Такође, очекујемо од локалних заједница да већим интезитетом ангажују и своје контролне органе, да појачају надзор на терену и санкционишу лица која крше мјере - додаје се у саопштењу.

Имајући у виду да је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације у Републици Српској, Инспекторат Републике Српске у свом пуном капацитету наставља са појачаном контролом поштовања превентивних мјера.

- Апелујемо на грађане да поштовањем превентивних мјера пруже подршку раду надлежних институција које се мјесецима боре за заштиту јавног здравља. Позивамо грађане да у овим изазовним тренуцима буду наши сарадници и партнери и одговорним понашањем дају свој допринос у борби против вируса корона. Наша колективна одговорност тренутно је најбоља заштита од ширења вируса - закључили су у Инспекторату.