latinica  ћирилица
22/03/2021 |  09:04 ⇒ 11:41 | Аутор: РТРС

Зељковић: Још није достигнут врхунац заразе; Много младих са тешким сликама (ВИДЕО)

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да од раста броја заражених који је почео у октобру прошле године у Српској још увијек није достигнут тзв. пик или врхунац заразе.
Бранислав Зељковић - Фото: РТРС
Бранислав ЗељковићФото: РТРС

- Још нисмо дошли до пика броја заражених. У новембру, односно октобру почели смо са укупно 180 хоспитализованих а сада се налазимо на 1.000 - рекао је Зељковић за РТРС.

Он је истакао да сада много више млађих особа развија тешку клиничку слику, те да њихово стање захтијева дуготрајно лијечење.

Зељковић је рекао да је тренутно најважније очување болничких капацитета како би свака заражена особа била адекватно збринута.

Он је нагласио да су мјере које је Републички штаб јуче усвојио превентивне и да је њихов циљ спречавање контаката са зараженима, односно ширења заразе.

Зељковић је апеловао на грађане да буду свјесни ситуације у којој се налазимо и притиска на здравствени систем, истичући да иза сваке мјере стоји анализа и оправданост.

Говорећи о најављеном протесту угоститеља, Зељковић сматра да такав вид окупљања не доноси ништа добро, те да представља оштро кршење мјера

- Апелујем на њих, као и на све грађане, да за све приједлоге контактирају Институт, али да буду свјесни озбиљности ситуације - истакао је он.