latinica  ћирилица
23/03/2021 |  14:10 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Самарџић: Сарајево не смије дозволити да се хода по костима мртвих цивила (ВИДЕО)

Срамота је да послије 30 година трагања по плочиницима Сарајева не знамо када газимо по костима наших најмилијих, започиње Стефан Самарџић причу за РТРС, син несталог Слободана, познатог сарајевског музичара, који је убијен почетком маја 1992. године.
Стефан Самарџић - Фото: РТРС
Стефан СамарџићФото: РТРС

- Мој отац Слободан Самарџић заједно са Станом Шеховац и Радомиром Брацом Гојковић посљедњи пут је снимљен фотографијом полицијског фотоапарата на увиђају који је извршен на тијелима код Алипашиног моста уз присуство тадашње територајалне одбране и тзв. Армије БиХ - истиче Стефан Самарџић.

Он наглашава да је веома важно да Сарајево не смије себи дозволити да се гази по костима мртвих цивила на крају 20 вијека.

- На спорним теренима играју се меморијални турнири, а под тим ногама леже очеви, мајке, сестре и они који су убијени. Леже они који су остали у Сарајеву као њени лојални грађани, јер су сматрали да припадају том Сарајеву - додаје Самарџић.

Самарџић тврди да Тужилаштво БиХ мора одговорити најмање на два питања.

- Зашто још увијек нису послије недјељу дана издали налог за вјештачење изузимања ДНК из материјала пронађених на овом локалитету, и зашто нису и када ће наставити откопавање сарајевске депоније гдје су пронађени људски остаци - пита се Самарџић.

Они који су руководили чишћењем града, измјештали су кости убијених на сарајевску депонију, под строгом контролом тадашњих полицијских власти.

- Сарајево мора да смогне снаге да погледа истинити у очи, и да не дозволи да ми као породице тих жртава ходамо по Сарајеву и не знамо гдје се налазе кости наших најмилијих. Сарајево не смије то да дозволи, неприхватајући колективну кривицу оних који су то радили на почетку рата, неприхватајући на себе ту одгворност зарад заједничке будућности наше дјеце, која треба да живе на овим просторима. Само у истини се може пронаћи ријешење - нагласио је Стефан Самарџић.