latinica  ћирилица
24/03/2021 |  20:21 ⇒ 22:48 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије: У НАТО агресији страдали невини људи, молимо се за њих (ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да су у НАТО бомбардовању Србије, током које се српски народ бранио од агресије, страдали невини људи.
Патријарх Порфирије - Фото: Screenshot
Патријарх ПорфиријеФото: Screenshot

- Не судите, да вам се не суди. И ја сам дошао овдје са осјећањем да смо се сакупили не да судимо, али да се сјетимо и да можемо да кажемо шта је истина. Скупили смо се да бисмо се заједно, саборно, сјетили несрећних дана прије 22 године. Прије свих да се сјетимо и да се сјећамо невиних жртава. А наше жртве су невине зато што се наш народ бранио од агресије - рекао је патријар Порфирије на почетку комеморативног програма поводом Дана сјећања на страдале у НАТО агресији на СР Југославију 1999. године.

Он је подсјетио да су многи јунаци дали живот на бранику отаџбине.

- И ми морамо да се молимо њима, зато што их је Бог уписао у књигу вјечности. Вечерас желим да истакнем да се у тих 78 дана код нашег народа, не само код оних који су бранили мостове, него и код других који су се склањали од бомби, тада пројавила једна суштинска особина нашег етоса, драгоцјени дио нашег идентитета, а то је међусобна солидарност и хришћанска љубав за ближње - истакао је патријарх Порфирије.

Патријарх је навео да се та солидарност поновила и показала и током епидемије вируса корона, гдје су, како је рекао, наши витезови постали љекари и медицинске сестре, раднице у продавницама...

Истакао је да "нас је и тада, као и сада, одржао хришћански начин живота, којем нас је научио Свети Сава".