latinica  ћирилица
25/03/2021 |  13:58 ⇒ 14:18 | Аутор: РТРС

Зељковић за Радио Српске: Ускоро стиже нови контингент руских вакцина

Директном набавком вакцина из Русије, одакле је до сада у Републику Српску стигло 40.000 вакцина "Спутњик" - Српска је је избјегла проблем, кашњења вакцина из програма "Ковакс", чији је први контигент вакцина: 23. 400 доза, тек, данас стигао у БиХ. Ово је у емисији Отворено речено, Радија Српске изјавио директор Института за јавно здравство, Бранислав Зељковић.
Бранислав Зељковић гост Радија - Фото: РТРС
Бранислав Зељковић гост РадијаФото: РТРС

Зељковић је објаснио да ће из, данас, пристиглог "Ковакс" програма око 7.500 доза вакцина припасти Српској.

Он је потврдио да би почетком наредне седмице у Српску из Москве требало стићи још 20.000 вакцина, чиме се, како је најавио, наставља вакцинација, превасходно здравствених радника и лица преко 65 година. Ускоро се очекује вакцинација и осталих категорија друштва.

Придржавање свих епидемиолошких мјера и вакцинација, неопходне су како би се очувало здравље грађана и у Српској и у БиХ, оцијенио је Зељковић.

Из "Ковакс" програма који касни, данас су стигле Фајзерове вакцине, али убрзо, додаје, из истог програма требају стићи вакцине Астра-Зенека. Српска, наглашава, није чекала и раније је кренула у директну набавку.

- Да би могли сачувати здравље грађана, јер из "Ковакс" програма је, тек, данас прва испорука. Иако је најављено да ће до краја првог квартала ове године стићи цјелокупна количина и то 400.000 доза за Српску и 800.000 за Федерацију, али стигло је само 23.400. Од тога ће Српска добити 7.578 доза - навео је Зељковић за Радио Српске.

Зељковић је објаснио да постоји три фазе вакцинације и да је у току друга фаза, додајући да се полако завршава имунизација здравствених радника и лица преко 65 година.

- Али, ми се полако припремамо за вакцинацију и осталих приоритетних група: особе са хроничним обољењима, просвјетни радници, припадници МУП-а, као и новинари. Нама су приоритети да у скоријем временском периоду вакцинишемо 20 одсто становништва - изстакао је Зељковић.

Томе ће допринијети и нова количина вакцина која стиже у Српске, јер ће процес вакцинације трајати најмање до краја године.

- Сљедеће седмице знаћемо када нам стиже "Спутњик" из Русије, одакле укупуно очекујемо 400.000 доза, а исто толико и из "Ковакс" програма. Плус преговарамо и са Кином око набавке још вакцина. Укупно би тада било вакцинисано, са тим дозама, око 40 одсто становништва - појсанио је Зељковић.

Говорећи о посљедњим епидемиолошким мјерама које су на снази до недјеље, Зељковић је истакао да је њихово поштовање и даље неопходно и да ће се, кроз анализу, утврдити да ли ће и даље остати на снази.

- Мјере дају резултате дају резултате 14 дана након њихове примјене, односно видимо да ли се смањио број инфицираних или не - магласио је он

Да је одговорност на сваком појединцу свједочи и податак да је све већи број новообољелих захтијева болничко лијечење.

- У овом тренутку имамо све већи број инфицираних. Ми већ имамо 1.100 пацијената, а 5.новембра прошле године то је било 1.266 пацијената, што говори о томе да се број пацијената повећава - упозорио је Зељковић.

Борба против пандемије траје више од годину дана. Зељковић је истакао да је стање сада много теже, јер се вирус брзо шири.

- Тада је било јако мало инфицираних, сада је ситуација тежа и особе се врло брзо инфицирају биле оне млађе или старије - изјавио је Зељковић.

Директор Института позвао је на поштовање свих епидемиолошких мјера, наводећи да је уз вакцинацију то једини начин очувања здравља и борбе против пандемије.

Емисију Отворено речено можете послушати у програму Радија Републике Српске од 17.00 часова.