latinica  ћирилица
25/03/2021 |  19:29 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

У Србију и даље без пи-си-ар теста (ВИДЕО)

Због великог броја новозаражених у Србији, Кризни штаб је продужио постојеће мјере за сузбијање ковида 19 и најавио нове мјере за улазак грађана у земљу, које се не односе на грађане БиХ и Републике Српске.
Гранични прелаз - Фото: РТРС
Гранични прелазФото: РТРС

Влада Србије ће посебном уредбом прецизирати да сви грађани који буду вакцинисани у Србији, а бораве у иностранству, добију могућност да уђу у земљу без ши-си-ар теста и изолације. То ће важити и за стране држављане који ће без теста и карантина моћи да уђу у Србију ако су потпуно вакцинисани вакцинама из Србије.

- Онај ко је ревакцинисан, ко је примио двије дозе, односно једну у случају вакцине Астра Зенека, а након истека периода од двије недјеље, нема проблем за улазак у Србију - рекао је Златибор Лончар, министар здравља Србије.

Грађани Републике Српске и БиХ и даље несметано без пи-си-ар теста могу да улазе у Србију.

- Те мјере које су продужене подразумијевају да грађани из Републике Српске и БиХ могу улазити у Србију без пи-си-ар теста и те мјере су на снази и данас и у наредном периоду - рекао је Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији.

Грађани који се одлуче на транзит преко Хрватске не морају да имају пи-си-ар тест за улазак у Србију, али морају поштовати правила транзита да Хрватску напусте истог дана.

- Уколико у пасошу имају улазни печат да су тог дана ушли на територију Хрватске тог истог дана морају да изађу из те земље - наводи Цицовић.

За све држављане Српске и БиХ који у Хрватску уђу из Босне и Херцеговине и задрже се неколико дана неће се сматрати да су у транзиту и за улазак у Србију биће им потребан пи-си-ар тест, не старији од 48 часова.