latinica  ћирилица
26/03/2021 |  09:37 ⇒ 16:12 | Аутор: СРНА

Обиљежавање 29 година од страдања Срба у Сијековцу

У Цркви Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу код Брода, уз ограничен број присутних, почела је литургија поводом обиљежавања 29 година од ратног злочина над 46 српских цивила, који су у овом селу починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне бошњачко-хрватске јединице из БиХ.
Литургија у Сијековцу - Фото: СРНА
Литургија у СијековцуФото: СРНА

Након литургије служен је помен погинулим српским цивилима.

Положени су вијенци и запаљене свијеће код спомен-плоче.

Помену су присуствовали предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, те делегација Народне скупштине Републике Српске, у којој ће бити народни посланици Игор Жунић, Гордана Видовић и Стево Јоксимовић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић потврдио је Срни да ће након литургије услиједити освештање подигнутог крста, испред којег ће убудуће бити обављано полагање вијенаца и цвијећа.

Видић је рекао да очекују долазак Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија, који ће освештати новосаграђени крст.

Очекује се да ће помену присуствовати представници институција Републике Српске, општине Брод, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата Српске и грађани.