latinica  ћирилица
26/03/2021 |  12:09 ⇒ 14:55 | Аутор: РТРС

Ђајић: Британски сој се брже шири; Присутне теже клиничке слике (ВИДЕО)

Британски и јужноафрички сој вируса корона откривени су у Републици Српској, рекао је генерални директор Универзитетско клиничког центра Српске Владо Ђајић.
Владо Ђајић - Фото: РТРС
Владо ЂајићФото: РТРС

- Нове сојеве смо детектовали захваљујући свјетској екипи микробиолога у Универзитетско клиничком центру Српске - рекао је Ђајић.

Од укупног броја тестираних двије трећине је имало те двије варијанте вируса. 

- Молимо становнике Српске да се придржавају мјера, јер за један дан се много тога промијени - рекао је Ђајић.

Рекао је да се британски сој брже шири, те додао да су присутне и теже клиничке слике.

Ђајић се осврнуо и на укупну слику у УКЦ Републике Српске.

- У овом тренутку у УКЦ Републике Српске има 550 обољелих од ковида који су хоспитализовани. То тражи велики напор здравствених радника да их на прави начин његујемо. Од тих 550 близу 400 је на кисеоничкој подршци. За сада имамо стабилан здравствени систем и вјерујем да ће тако остати. Спремили смо додатних 50 кревета, а још је у плану 120, али се надамо да до тога неће доћи. Нема разлога за страх, сви ће имати адекватан третман у здравственим установама Републике Српске - додао је Ђајић.

Доктор Вишња Мрђен рекла је да су јуче насумично тестирана 93 пацијента и да су утврђени нови сојеви вируса.

- Пацијенти су различитих година, а клиничке слике су теже. Важно је да смо добро опремљени како би имали адекванте податке о вирусу корона - рекла је Мрђен.

Подсјећамо, да је у Заводу за клиничку микробиологију Универзитетско клиничког центра Републике Српске изоловани су британски и јужноафрички сојеви вируса корона.
 
Тестирање се вршило на 93 позитивна узорка тестовима који су намијењени за идентификацију британског и јужноафричког  соја.

- С обзиром на чињеницу да је крајем фебруара примијећен изузетан пораст позитивних резултата од укупног броја обрађених тестова, те повећање броја хоспитализација, као и поновно оболијевање особа које су већ преболовале вирус корона, у нашој установи одлучено је да се спроведе ова врста испитивања како би се пратила динамика циркулисања мутантне форме - саопштено је из УКЦ Српске.

Из првог сета узорака, који обухвата период прве половине марта (од 1. марта до 15. марта 2021. године), одабрана су 93 узорка, која су показала да је мутантна форма N501Y била присутна у 66,66 одсто узорака, односно двије трећине тестираних.

- Занимљиво је да је један узорак истовремено био позитиван на обје форме вируса - истичу из УКЦ-а.

Мутација N501Y присутна је код британског соја B.1.1.7 и код јужноафричког соја 501W2. Разликовање ова два соја могуће је извршити секвенцирањем.

У региону тренутно од ова два соја, доминира британски сој B.1.1.7.

-  Планирано је извођење сљедеће анализе за узорке прикупљене од 15. марта до 31. марта да бисмо пратили динамику циркулације овог соја - истичу из УКЦ-а Српске.