latinica  ћирилица
26/03/2021 |  13:06 ⇒ 13:07 | Аутор: СРНА

Вишковић: Данас формализован договор са представницима "Хореке"

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је данас са представницима Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске - "Хорека" формализовано оно што је договорено прије три дана, да ће им бити прихваћени порези и доприноси у износу колико су они стварно исплатили, а не само на најнижу плату.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Дакле, ако су они исплатили порезе и доприносе својим запосленима на већу плату од најниже, то ће Република Српска да им суфинансира - рекао је Вишковић новинарима у Сијековцу, гдје је присуствовао обиљежавању 29 година од ратног злочина над 46 српских цивила.

Он је додао да је на данашњем састанку било малих појашњења и неких захтјева представника Удружења, које је он прихватио, додајући да то не представља проблем.

- Договорили смо да им се репрограмирају обавезе из 2020. године, онима који имају. Они ту морају приступити појединачно, не може ту влада или било ко донијети одлуку да то важи за све, закон је ту јасан - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, репрограме могу добити до 60 мјесеци, односно до пет година.

- Самим тим, они могу добити пореско увјерење да су измирили порезе и доприносе чим склопе тај репрограм и онда могу без неких посебних процедура да, преко пословних банака, приступе и нашем Гарантном фонду и тако обезбиједе средства за своју текућу ликвидност и даљи развој тог сектора - рекао је Вишковић.

Он је напоменуо да сектор угоститељства и туризма, због пандемије вируса корона, трпи посљедице не само у Српској, него и у цијелом региону и Европи.

Вишковић је поручио да ће Република Српска у складу са својим могућностима наставити да помаже не само овом сектору, него свима.