latinica  ћирилица
26/03/2021 |  15:08 ⇒ 19:23 | Аутор: РТРС

Настава на даљину до 5. априла (ВИДЕО)

Процес наставе у основним и средњим школама, као и на високошколским установама и даље ће бити организован онлајн, речено је данас након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.
Онлајн настава - Фото: илустрација
Онлајн наставаФото: илустрација

Настава ће се изводити онлајн до 5. априла, одлучио је Штаб.

Из Министарства просвјете и културе Српске саопштено је да су све основне и средње школе у Републици Српској дужне да од 29. марта до 5. априла организују наставу на даљину кориштењем средстава електронске комуникације.

Ријеч је о обавези на основу Закључка о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Српској који је донио Републички штаб за ванредне ситуације и којим се, поред осталог, обуставља васпитно-образовни рад у просторијама основних и средњих школа у Српској у поменутом периоду.

-  Извођење наставе на даљину за ученике основне школе реализоваће се путем Јавног сервиса Радио-телевизије Републике, употребом Офис 365 налога и алата уз додатак новог алата Мајкрософт Тимс или путем других алата које нуди Гугл платформа /гугл учионице/, приватних имејл адреса наставника, комуникацијом путем друштвених мрежа и сервиса за размјену порука /Вибер/ или телефонским путем /СМС порукама или позивима/ - наводи се у саопштењу.

Настава ће бити извођена и кориштењем платформе Министарства просвјете и културе еНастава (https://enastava.skolers.org/) на којој се налазе школски часови реализовани путем Јавног сервиса РТРС-а, као и додатна упутства наставницима за употребу алата за комуникацију са ученицима.

- Такође, обуставља се организовање проширеног програма у просторијама основних школа у периоду од 29. марта до 5. априла, као и све остале ваннаставне активности - наводи се у саопштењу.

Како се наглашава, за извођење наставе на даљину за ученике средњих школа користиће се електронска пошта, сајт школе, електронски дневник, гугл учионице, блогови школа, друштвене мреже и сервиси за размјену порука.

Поменутим Закључком, истиче се, утврђено је да школе требају организовати рад од куће за ваннаставно особље, укључујући и стручне сараднике, за послове за које је то могуће.

У саопштењу се наводи и да су школе у обавези да се придржавају свих мјера и препорука, те организују рад у складу са Инструкцијом о организовању васпитно-образовног рада на даљину.

- Такође, у периоду од 29. марта до 5. априла, школе страних језика и удружења грађана која пружају неформалне обуке за дјецу и ученике, као и ауто школе дужне су да наставу и активности које захтијевају рад са више људи у групи /предавања, обуке прве помоћи и слично/ организују на даљину кориштењем средстава електронске комуникације - наводи се у саопштењу.