latinica  ћирилица
26/03/2021 |  17:58 | Аутор: СРНА

Радановић: Џаферовићу, Србима је доста лажне мултиетничности у ФБиХ

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ Ђорђе Радановић поручио је данас бошњачком члану Предсједништва БиХ Шефику Џаферовићу да је Србима у ФБиХ доста лажне мултиетничности у БиХ.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

- Направите мултиетничност тамо гдје ви из СДА владате, а Србе сте свели на статистичку грешку. Влада Републике Српске испоштовала је принцип конститутивне заступљености Бошњака и Хрвата у свом саставу, али то није случај ни у федералној, ни у кантоналним владама - рекао је Срни Радановић, реагујући на данашње Џаферовићеве тврдње у Бањалуци да "у Републици Српској постоји дискриминација повратника, као и у оним дијеловима ФБиХ гдје је ХДЗ на власти".

Радановић упозорава да када је ријеч о Сарајевском, Тузланском, Зеничко-добојском и Унско-санском кантону /УСК/, гдје су Бошњаци искључиво на власти, ту Срба и Хрвата, односно представника њихових политичких странака, нема у скупштинским тијелима и органима у складу са Уставом ФБиХ који прописује равноправност конститутивних народа у БиХ.

- Од 796 запослених у администрацији Кантона Сарајево, само је 15 припадника српског народа, а требало би да их буде 214. У Тузланском кантону од 290 запослених њих седморо су Срби, у УСК од 250 запослених осам је Срба, а у Зеничко-добојском кантону од 383 запослена у администрацији, само је четворо припадника из реда српског народа. Данас у сваком од кантона у ФБиХ фали најмање од 100 до 200 српских радника у јавној администрацији - указује Радановић.

Према његовим ријечима, посебан проблем незаступљености Срба у локалној управи је евидентан на нивоу општина у ФБиХ.

- У Илијашу, гдје је прије рата живјело око 50 одсто Срба, сада у локалној управи ради само један Србин. Тамо гдје Бошњаци апсолутно владају, они показују да за друге народе нема мјеста у власти, и то је, нажалост, резултат поражавајуће политике СДА која је на политичкој сцени БиХ већ 20 година - навео је предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Радановић наглашава да нема ништа против да Џаферовић даје политичке оцјене, али сматра да овај високи званичник СДА мора "да конкретизује своју причу".

Он подсјећа бошњачког члана Предсједништва БиХ да у Републици Српској не постоји ниједна бошњачка кућа која послије рата није обновљена, у селима гдје живе Бошњаци доведени су и струја и асфалт и водовод, а изграђене су и школе и вјерски објекти.

- Нажалост, у ФБиХ постоје 163 српска насеља у којима су 1991. године већином живјели Срби, а данас тамо нема више ниједног представника српског народа. Око Санског моста има око 300 српских кућа од којих ниједна није обновљена, а у средњој БиХ разрушена су сва српска села, српске цркве су миниране. Сјетите се само срамног рушења Саборног храма у Мостару или православне цркве у Бугојну - напомиње Радановић.