latinica  ћирилица
26/03/2021 |  18:37 ⇒ 18:38 | Аутор: СРНА

Хуманитарни концерт у Бањалуци - "Аутизам говори срцем"

Удружење грађана Центар за едукацију "Твоја ријеч" из Бањалуке ће, поводом Свјетског дана особа са аутизмом - 2. априла, организовати традиционални хуманитарни концерт "Аутизам говори срцем", чији је један од циљева уназад три године и набавка ЕЕГ апарата, којим се региструје укупна електрична активност мозга.
Аутизам - Фото: илустрација
АутизамФото: илустрација

Циљ традиционалног обиљежавања овог датума јесте подизање свијести друштва о потребама и могућностима дјеце са аутизмом и њихових породица, као и предузимање неопходних мјера за обезбјеђивање ране дијагнозе и правовремене интервенције да би особама са аутизмом био омогућен што квалитетнији живот.

Рана дијагностика и правовремена интервенција пресудни су за развој потенцијала код дјеце са сметњама у развоју из спектра первазивних развојних поремећаја.

- Жеља нам је да укажемо на значај отклањања свих видова препрека да бисмо за особе са аутизмом изградили безбједно, пријатно и подржавајуће окружење. Актери ове несвакидашње приче биће искључиво дјеца предшколског и школског узраста која ће наступати за своје другаре - наводе из овог удружења.

Из Удружења истичу да је Дан, који је организован под мотом "Од ране интервенције до школовања и запошљавања", усмјерен ка значају препознавања аутизма у што ранијој доби, те пружању квалитетнијег образовања и рехабилитације у оквиру основношколског образовања.

- Донирај и буди вјетар у крилима све дјеце! Свој допринос можете донирати уплатом одговарајућег износа, сходно жељи и могућности, на рачун 555-007-00527004-54 Нова Банка Бањалука - наводи се у саопштењу.

На 11. концерту ће учествовати културно-умјетничка друштва "Свети Сава" и "Веселин Маслеша", мали и велики хор Основне школе "Иво Андрић", те њихова рецитаторска и плесна секција, плесни студио "Сити џез" из Бањалуке, Балетски студио "Алегро", Клуб ритмичке гимнастике "Алегро", Вокални атеље "МаМа вокс", другари из предшколске установе "Цицибан-клуб", Дјечији хор "Врапчићи", те познати солисти.